Hrvatska inflacija od 7.6% i orgija grafova

autora/ice cronomy

I tako je inflacija na godišnjoj razini u Lipnju na “neugodnih” 7.6% ….. ako slučajno niste primjetili.

Graf uz objašnjenje via Privredni Vjesnik.

I na rast inflacije na godišnjoj razini najviše je utjecao rast cijena prehrane i cijena prometa.

Cijene prehrane, koje u strukturi indeksa potrošačkih cijena imaju i najveći udio, od gotovo 30 posto, u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine više su za 14 posto. Pritom se najveći rast bilježi kod cijena ulja i masti, za 32,6 posto, voća, za 28,9 posto, kruha i žitarica, za 18,8 posto, te mlijeka, sira i jaja, za 17,1 posto.

Cijene prometa u lipnju ove godine u odnosu na lipanj prošle godine više su za 10 posto, na što je najviše utjecao rast cijena goriva i maziva za osobna vozila koje su na godišnjoj razini više za 22,5 posto.

Statistika na godišnjoj razini bilježi rast cijena ugostiteljskih usluga za 6,6 posto, stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 5,9 posto, zdravstva za 5,5 posto, alkoholnih pića i duhana, te pokućstva i opreme za kuću za 5,3 posto, odjeće i obuće za 2,8 posto, obrazovanja za 2,6 posto, rekreacije i kulture za 1,9 posto.

Pad cijena po glavnim skupinama potrošnje na godišnjoj razini, u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine, zabilježen je jedino kod komunikacija i to za 1,3 posto.

Najveći “krivac” je rast cijena hrane. Dogovorna ekonomija je kriva paradigma. Ne vrijedi u svijetu odraslih.

Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima služe kao predkazatelj buduće stope inflacije pri potrošačima. Cijene pri proizvođačima u Lipnju (industrijski PPI) na godišnjoj razini, bile su 9.6% više. U svibnju industrijski PPI je bio viši za 8.7% na godišnjoj razini. U prerađivačkoj indistriji najbrži rast je zabilježen u sektoru koksa i naftnih derivata (41.6%) te sektoru hrane i pića (11.3%). Cijene električne energije, plina i vodoopskrbe zabilježile su isti rast već tri uzastopna mjeseca (5.9%).

Prospekt za Srpanj nije dobrodošao, kao što analitičari predviđaju. Plafon na cijene plina i struje ističe u Srpnju. Cijena struje će porast za 20tak %.

Globalna i okolna inflacija u dužoj vremenskoj perspektivi. (NMS znači New Member States Europske Unije)

3 komentara to “Hrvatska inflacija od 7.6% i orgija grafova”

  1. Ovaj naslov ti je osigurao veliku popularnost ovog članka. 😉

  2. Vidjeti ću da li će određeni “search termini” dovesti do ove stranice. 😉

Trackbacks

%d blogeri kao ovaj: