O Blogu


Potaknut događajima u Hrvatskoj, osobnim diskusijama o Hrvatskoj ekonomiji, (ne)razvoju i sličnim perspektivama na raznim drugim web stranicama, odlučio sam krenut sa blogom, gdje mogu samoregularno pisati i diskutirati o ekonomski relevantnim temama i ostaviti neku stručniju perspektivu na svakodnevnu raspravu.

Cronomy je blog prvenstveno namjenjen diskusijama i kritikama usmjerenim ka i o Hrvatskoj ekonomiji, njenom razvoju, kliničkom stanju, reformama i općenito ekonomskoj znanosti. U maniri dobrog ekonomista, specijalizacija je o Hrvatskoj ekonomiji i razvoju, no naravno da će biti i drugih tema. Iz svijetskih ekonomskih trendova, događaja i povijesti može se i mora puno naučiti o Hrvatskom ekonomskom razvoju. Ta veća slika sustavno je zabačena u lijepoj našoj od strane politike, ali donekle i medija.

Namjeravam na blogu postaviti i povezati linkovima na članke, diskusije i ostalo relevantno za temu u Hrvatskoj. Ponekad je veza očita, ponekad manje i zahtjeva malo ‘mozganja’.

ZAŠTO – Zbog potrebe kristalizacije diskusija o razvoju Hrvatske, kritike postojećeg stanja i važnosti reformi. Što se duže čeka, bolnije će biti. Promjene su potrebne, a daljnje plesanje oko statusa quo je štetno. Koliko god poduzetništvo i javnost cijeni predvidljivu ekonomiju i politiku, imalo bi veće koristi od konkurentnijeg gospodarstva i reformi. Predvidljivost ne bi bila kritično narušena, tj. element ekonomske nesigurnost bio bi umanjen kada bi se ispravno i kvalitetno komuniciralo sa javnošću. No mi nažalost još uvijek imamo populiste za političare, ne odvažne lidere. Možda su posljednji izbori 2011. to pomaknuli u kvalitetnije smjeru, no daleko smo od cilja.

Ohrabren sam vidljvima osješćivanjem o važnosti ekonomije kao početne točke svih drugih politika i želja i nezadovoljstvo statusom quo, pogotovo kod mlađe generacije kojoj i ja dobrim djelom pripadam. Ta osvješćenost se povećala od 2007. kada sam započeo ovaj blog i mislim da može samo unaprijediti javnu diskusiju.

Pošto sam relativno mlad ne namjeravam pretenciozno sam kristalizirati diskusiju već kroz komunikaciju sa čitateljima koliko mi vrijeme dopusti. Dakle, slobodno komentirajte, dajte svoje teme i misli na otvoreno i konstruktivno predlažite. Trošenje vremena na nekonstruktivan način (trolanje) stvara prevelik oportunitetni trošak za sve, ne samo meni.

Kontakt – cronomy -at- gmail (dot) com —> pošaljite sugestiju, temu, pitanje ili bilo što što mislite da bi trebalo prokomentirati i/ili ispraviti.

%d blogeri kao ovaj: