Beskorisnost “neoliberalizma” (587459-ti put)

autora/ice cronomy

Više od 2 mjeseca bez blogiranja. Loše.

Mislim da postoje dva načina da postanete nerelevantni. (1) da jednostavno propadnete u zemlju. Nisam u zemlju propao, samo sam veoma zauzet. (2) način da postanete nerelevantan u javnoj diskusiji je da kao intelektualac, akademik, stručnjak, itd. pišete i diskutirate o …. wait for it …. nerelevantnim temama, idejama, riješenjima. Mislim da to izbjegavam.

[1] Nema boljeg da uzavre blogerovu krv nego beskorisno laprdanje grupice intelektualnih nulera pozera, koji se skrivaju iza beskorisnih fraza i ispuhanih ideoloških koncepata, a tobože pokušavaju potaknuti nekakvu društveno korisnu intelektualnu raspravu.

Slučaj je to sa skupinom akademika i ekonomista, izgleda dobrim djelom okupljenih oko HDZ-a, koji uzroke sadašnje recesije u Hrvatskoj vide u “prihvaćanju i upotrebi neoliberalne ideologije, ideokracije i mitologije“:

  • neoliberalizam je dotukao Hrvatsku;
  • neoliberalizam je opasan za opstanak malih naroda;
  • domaći ekonomisti krivi su za njegovo promoviranje;
  • domaći ekonomisti krivi su za trajanje krize u Hrvatskoj;
  • domaći ekonomisti krivi su za nastajanje krize u Hrvatskoj;
  • privatizacija je loša;
  • državni kapitalizam je dobar;
  • prosvijećeni državni kapitalizam je još bolji;
  • treba studirati Marxa;
  • neokolonijalizam;
  • baba roga;

Mediji su te pompozne i ‘maštovite’ teze naravno bezrezervno prenijeli. Na 24 stranice rada neoliberalizam je spomenut 92 puta, u raznim oblicima, a opet ništa korisno nije rečeno. Keynes i kejnzijanstvo je spomenuto 43 puta, bez da je jednom opisan način kako bi to funkcioniralo u Hrvatskoj. Paradoksalno, javne investicije na tragu (krute) kejnezijanske politike i državno vlasništvo poduzeća karakteriziralo je vladavinu HDZ-a do 2012.  Ali, neoliberalizam je kriv.  (Da li je intelektualno nepošteno od mene da ne želim proslijediti direktan link na rad?)

Jednom sam rekao, a sad ću ponoviti: koncept i sam izraz neoliberalizam ima malo, ako ikakvog značaja u potjeri za boljim sutra. Koriste je ekonomski polu-pismeni, ali najglasnij komentatori koji vode diskusije (da ne kažem glavnu riječ) koristeći se tobože samo-očitim “istinama” i poštapalicama kao zamjenom za suvislu misao. Nažalost, u društvu u kojem još uvijek vladaju krute polu-istine o tržištu, beskorisne ekonomske teorije i diktat države, ne čudi da upravo takvi dobivaju medijskog prostora.

No, sigurno je bez trunke nedoumice da to nije rasprava koja će pomoći u rješavanju problem recesije, nekonkurentnosti i stagnacije Hrvatske ekonomije, ili uopće razumijevanju istog. Čitajte Marxa do mile volje, no kao što je Željko Ivankovoć jednom napisao, ovo je odličan primjer “diskusije koja onemogućava oporavak.”

Uz to, ovakvi ispadi HDZ-ovaca stranci daju imidž potpuno beskorisne stranke koja  se sama sa sobom ne može dogovoriti što hoće i što predstavlja. Podvodni tuneli, Marx, korupcija i nacionalizam, sve je jedno veliko ništa, a ne politička opcija. Nažalost, i to je loše za Hrvatsku. Demokracija i zemlja je na dobitku sa kvalitetnom oporbom koja je vlasti stalno za petama i tjera je na inovativna razmišljanja i poteze. Ovako, SDP i drugi ne moraju puno brinuti od “koncepcijski zbunjenog” HDZa i može dati mozak na pašu.

[2] Ništa bolji ne vidim nedavni intervju sa renominiranim ekonomistom Zvonimirom Baletić-em u Globusu.  Doduše, umjesto neoliberalizma, Baletić se bacio na teorije zavjere o diktatu ekonomske politke izvana,  funkcionerima iz Bruxellesa i “zlim” kapitalistima. Mišljenja se predstavljaju kao činjenice (precjenjenost kune), ekonomska politika kao ishod klasne borbe (štednja). Što reći? Bilo kakva replika je suvišna jer bi samo dala dozu kredibiliteta idejama i tezama koje su same beskorisne za bolje sutra. Čitav tekst je dostupan ovdje, no u biti je gubitak vremena.

[3] Doduše, ako si već date truda i pročitate originlani rad pod [1] i intervju pod [2], onda idite korak dalje i usporedite te tekstove sa primjerice intervjuom sa Velimirom Šonje, Zdravkom Petkom, ili Maruškom Vizek. (Još ih ima, ne mogu sve izdvojiti.) Koliko je puta spomenut neoliberalizam, krupni kapital, nekolonijalizam, Marks? 0 puta, jer su 0 puta bili korisni za raspravu i odgovore na pitanja.

Da, moguće je odgovoriti na ekonomska pitanja i problematiku u Hrvatskoj, BEZ prizivanja neoliberalizma!!

Priznajem, vjerojatno sam pristran u svojoj selekciji. Pristran sam prema diskusiji koja se bazira na realnosti Hrvatske ekonomije, modernom razumijevanju ekonomije, a ne nekim umišljenim scenarijima i fetišu traženja krivca za recesiju. No, vjerojatno sam kriv za recesiju u Hrvatskoj. Ispričavam se.

 

3 komentara to “Beskorisnost “neoliberalizma” (587459-ti put)”

  1. Meni je žao što gubimo vrijeme na takve promašene diskusije. To je čisti gubitak vremena i energije. Sličan fetiš imamo i na ustaše i partizane. Meni kao mladom čovjeku to jedino može biti zanimljivo kao dio povijesti ali kod nas je to još uvijek dnevno politička tema nakon 70ak godina. Ne kuzim generacije koje su tako fokusirane na prošlost. Mislim da je to zasluga 50 godina komunizma gdje su ispirani mozgovi sa svjetskim zavjerama, unutarnjim, vanjskim neprijateljima i negativnom selekcijom. Kad posjetim Češku recimo dode mi tako žao kad vidim gdje je Češka odmakla a gdje smo mi završili a mi još uvijek zbijamo šale o česima i paštetama koje nose na more.

  2. Cronomy
    Redovito procitam sve što napišete, neke stvari i više puta, i sviđa mi se vaš pogled na hrvatsku ekonomiju.
    Mislim da trebate češće pisati, ne trebate na blogu raditi doktorske disertacije, dovoljno je ukazati na neke pozitivne ili negativne pojave i dati svoj komentar.
    Mislim da ste ovdje recimo izvrsno prepoznali opasnost koja hdz-u i svima nama prijeti od komunjara tipa Marić i Medić koji svoje uzore vide i spas traže u Marxu i Keynesu.
    Posebnu vrijednost ima vaše upućivanje na činjenicu da i kod nas ima autora koji stručno i realno mogu sagledati probleme kao što su to učinili šonje, petak i vizek.
    Treba pisati o tome, treba to promicati, analizirati, objašnjavati kako nam marići (marksisti kejnzijanci) ne bi totalno uništili budućnost.

    • Hvala BD i Dandy na komentarima i čitanju. Volio bih da mogu svaki dan pisati i komentirati na teme, ali profesionalna i osobna zauzetost ponekad stane na put takvim planovima. (Radi se i o disertaciji.)

      Bacati drvlje i kamenje na svakog s kojim se ne slažemo je lako. Ponekad i dovoljno. Više puta se ljudi sami diskreditiraju, pa nije potrebno komentirati. (Iako to ne shvate.)

      Ponekad je potrebno potkrijepiti kritiku nekim ispravnijim argumentom, ponekim podatkom, što onda uzme vremena. Bar ja tako mislim.

      Uvijek su dobrodošle sugestije za temu i pitanja o nečemu što meni možda promakne. Nema glupih pitanja, samo glupih ljudi. 😉