Nešto o maloprodaji

autora/ice cronomy

Unatoč Obamamaniji, Wall Street je još uvijek vrlo kolebljiv. Čak ni odlični rezultati Amazona nisu bili dovoljno jaki da preokrenu sentiment (možda danas?). No nije ni za očekivati od jedne kompanije, ma koliko dobra i velika bila. No Amazonov izvještaj …

The Seattle-based company reported earnings of $225 million, or 52 cents a share, for the quarter ended Dec. 31, compared with a profit of $207 million, or 48 cents a share, a year earlier. Revenue reached $6.7 billion.

… podsjetio me je na neke stvari. Primjerice, mnogo se ističe loš rezultat maloprodaje u Studenom, iako svake godine Studeni zabilježi veći pad. Sada se čekaju podaci za maloprodaju u Prosincu, što bi trebao biti najači mjesec za trgovinu. Promet u maloprodaji ima značajniji status, pa naravno kako to biva u Hrvatskoj kad se političari počnu baviti njime i iznositi instant-analize spinu nema kraja. Ako rezultati budu dobri ili čak malo iznad očekivanja (što ne bi billo iznenađujuće ako su očekivanja vrlo niska) vladajući će skočiti i istaknuti da nije sve tako loše kako se prezentira, podaci su ohrabrujući, opozicija pretjeruje, nema realni razloga za otkazima. Ako podaci izađu loši, opozicija će skočiti i pretjerati sa direktnim optužbama i ispolitiziranim analizama itd. kako to već biva.

Kako bilo, više me brine/zanima reakcija Vlade. Kad u nekom, recimo, predrecesijskom razdoblju ili na samom početku recesije krenu loši izvještaju, samo će se ubrzano početi nizati jedan za drugim. Nažalost, slučaj nije obrnut u dobrim vemenima. Tako da je svaka mala dobra vijest dobrodošla Vladi koja je jednostavno mora prenaglasiti. No, pretpostavka je da će pretjeranim entuzijazmom istrčati pred rudo, jer sasvim je očito da hrvatski potrošač počinje novo poglavlje kontrolirane potrošnje i umanjenog pouzdanja.

No što će ostati neobjašnjeno je da, iako bi podaci za Prosinac bili vrlo dobri, ne znači da je i ukupno stanje u maloprodaji vrlo dobro ili da argument “nema potrebe za otpuštanjima” stoji. Silni “škonti” i rasprodaje su privukli kupce, no profiti lanaca pate u takvim situacijama.

Amazon Chief Financial Officer Tom Szkutak said discounting during the “very competitive quarter” hurt the company’s gross profit margins, but “one of the reasons that you see the growth that you do is because of the value we are providing.”

Na taj način su primjerice američki auto divovi poslovali zadnjih godina. Silna sniženja i posebne insajderske cijene su privlačile kupce, ali rezale profit. Teško je za očekivati da će svi trgovački lanci (možda uz iznimku prehrambenih) uspiješno, bez zatvaranja pojedinih trgovina i određenog broja otpuštanja, preveslati smanjenje znatno potrošnje, rat cijenama i smanjenje profita. To je jednostavno priroda recesije.

Priča Amazona me podsjetila na još nešto.

Amazon is charging ahead as the recession is reordering the retailing landscape. Established chains such as Circuit City and Linens ‘N Things have filed for bankruptcy and even e-commerce sites are struggling to find buyers. Amazon arch-rival eBay Inc. last week reported its first-ever quarterly revenue decline, driven in part by a 16% slump in the amount of goods sold on its sites globally.

Mr. Bezos said its not clear how much Amazon stands to benefit from the closings of traditional retailers. “It is difficult to say what if any short term impact you might see from that,” Mr. Bezos said on a conference call. “In the long term, fortunately the markets that we operate in are very large markets and there is room for lots of winners.

Hrvatska nema baš razvijenu domenu/kulturu online kupovine, iako ima ohrabrujućih znakova. No to bi se moglo promjeniti. Amazon.com koji svim sredstvima koristi blagodati cijenovnog mehanizma i povećava profit (bar za sada) unatoč vrlo lošem stanju u američkoj maloprodaji, je primjer da šanse za dobit uvijek ima negdje gdje ima inventivnosti. Nečiji problem je za drugoga šansa. I u Hrvatskoj je ovo dobra šansa da se online trgovinom cijenovno konkurira trgovačkim kutijama. Ako naravno upravo ti trgovački lanci ne preduhitre nekog poduzetnika i naprasno krenu u online prodaju gdje mogu tražiti dodatne uštede i manje cijene. Zašto? Iako se ne može ići u kupovinu, mislim da Nedjeljom nije zabranjeno kupovati online, a u ponedjeljak preuzeti kupljenu robu u trgovačkom lancu ili je pak trgovina pošalje poštom u Ponedjeljak. Jedan od načina kao zaobići nepotrebno glupu državnu regulativu. Svakako vrijedi razmotriti.

4 komentara to “Nešto o maloprodaji”

  1. Konzum dostavlja nedjeljom robu kupljenu online. Iskoristili su priliku.

  2. Konzum ima online vec dvije godine ali rijetki su to znali.Oni koji jesu isli su nedjeljom kupovati jer je to kod nas ritual a opcenito internet poslovanje nije razvijeno.Sad su si napravili (anti)reklamu putem EPH.Kao da toboze krse zakon a ustvari vec se znalo da sto se tice zakona tu nema nikakvih problema,sto se odmah vidjelo u svim komentarima ispod teksta i to vrlo urednim bez pravopisnih gresaka.Sapienti sat

  3. Todorić se na nekoliko načina dobro pripremio za zabranu rada nedjeljom. Kupio je mlinar, a pekare smiju raditi, ima i kioske, a sad i dostavu nedjeljom.

  4. Eto dobro. Nisam ni ja znao da Konzum ima.
    Ali prvenstveno sam mislio na ne-prehrambene proizvode koje se odlazi kupovati u shopping centre i koje prodaju trgovine tipa Amazon.

%d blogeri kao ovaj: