You better check yourself before you wreck yourself

autora/ice cronomy

Sve afere  i korupcije HDZove vladavine na stranu, ovo je za mene jedini dovoljan razlog da Jadranka Kosor ne bude premijerka i da HDZ ne bude na vlasti.

“Državni zavod za statistiku je po našem mišljenju u Vladi, prvo te podatke trebao dostaviti Vladi, koja je platila popis stanovništva.”

Puno toga je pogrešno sa ovom rečenicom, ipak nisam iznenađen ili zapanjen. Duže vrijeme sam sumnjao da mnogi političari, HDZovi kao vladajuća stranka ponajviše, imaju ovakva mišljenja i suštinski ne razumije javne financije. Ne radi se samo o godišnjim proračunima, rebalansima i deficitima. To su komplicirane teme za one koji ne razumiju čiji je uopće proračunski novac. Porezi se uvode, povećavaju ili (ne)smanjuju prvenstveno sa efektom po državni proračunom na umu. Utjecaj na građane je sekundarne važnosti. Kažu, treba objasniti premijerki što je državni proračun. Ne, ako ne znaš što je i čiji je državni proračun, ne možeš biti premijer(ka). Točka.

Netko je jednom rekao da najvažniju stvar koji bi suci Ustavnog suda (bilo koje demokratke zemlje) trebali studirati, a da već nisu, je ekonomija. To onda valjda vrijedi dvostruko za političare koji žele voditi zemlju. Osnovno razumjevanje javnih financija koje treba tražiti od političara je u suštni jednostavno: porezni prihod državnog proračuna je novac građana u službi građana, ne Vlade ili Sabora. Dobro je vidjeti snažnu reakciju javnosti na ovakve pogrešne izjave premijerke. Često se nažalost neki građani odnose prema državnim prihodima kao “Vladinom novcu” tj. “neka to država plati.” Naravno, tako nešto ne postoji. Ne postoji neki skriveni sef gdje Vlada ima neki svoj novac. Sve je to uvjek i samo novac građana.

Ljudi su često impresionirani znanjem stranih jezika kao da je to neki signal kvalitetnog političara. Ne znanje stranog jezika, engleskog ponajviše, može se i oprostit i nije nužno potrebno da bi se kvalitetno vladalo. Da li Kosor zna engleski ili ne malo je važno. Naposljetku, Sanader govori par stranih jezika vrlo dobro (4 čini mi se), no to nije imalo nikakvog pozitivnog utjecaja na kvalitetu njegove vladavine. U povijesti odlazi kao korumpirani premijer i lopov. Znanje o javnim financija i čijim novcem se rasopolaže ima značajni efekt na kvalitetu vladavine i blagostanje građana.

One Comment to “You better check yourself before you wreck yourself”

  1. Jedva čekam da ode ne samo ova garnitura, nego i ova generacija političara.