Blog se vraća kući … potresima

autora/ice cronomy

Vratio sam se sa odmora pa bi se sada blogiranje trebalo nastaviti redovnim, uobičajenim tempom. Mediji su zaokupljeni događajima na Wall Streetu – bankrot Lehman Brothersa, jedne od 5 “naj” američkih investicijskih banaka te, većom tragedijom, prodaja Merrilla – uz sva ostala nemila događanja u globalnoj financijama i ekonomiji. Situacija sa AIGom, jednim od najvećih osiguravatelja u financijskom svijetu, se još treba riješiti. Problem je likvidnosti, ne solventnosti; AIG utječe na svaku industriju u svijetu; bankrot je realna mogućnost. FED danas regularno zasjeda i donosi odluku o kmatnoj stopi. Valjda (nadam se) će biti i nekih stručnijih komentara u našim medijima osim samog prepričavanja vijesti od posljednjih 5 dana. Pogotovo o načinu na koji bi ovi problemi mogli utjecati na Hrvatsku ekonomiju. Ništa se ne bi trebalo dogoditi iznenada, već će makro utjecaj biti sporijeg ritma na koji se može odgovoriti kreiranjem određenih politika. Dr. Ante Čičin-Šain je danas komentirao u Jutarnjem o potresima i njihovom utjecaju na Hrvatsku. Otvoreno danas će govoriti o ekonomskom stanju u zemlji, domaćim dionicama kao i potresima u financijama.

Imajmo na umu i domaća ekonomska pitanja. Puno važnije od bankrota američke investicijske banke su domaća inflacija, prodaja INE, riješenje problema brodogradilišta. Posljednji Doing Business ukazuje koliko posla ima i koliko se “kao” radi.

4 komentara to “Blog se vraća kući … potresima”

 1. AIG se spominje kao iduci koji bi mogao pasti. Mislis da bi credit card mogla biti sljedeca kriza a spominju i auto loans krizu isto?

 2. Lipo da si se vratija 🙂

  Baš na vrime …

  A kako sada stvari stoje, AIG će ili dobiti 70-ak mlrd US$ od Treasury-a za rješavanje (kratkoročne?) nelikvidnosti, ili ide doljeeeee … and then all hell will break loose …

 3. Pretpostavljam da misliš na ameriku. “Delinkvencije” na tim zajmovima su veće od prošle godine, a nešto niže na kvartalnoj razini ove godine (zbog čekova koje je Vlada poslala kućanstvima). Ne znam što misliš pod krizom (negativni utjecaj na banke koje potpisuju te kartice i ostale zajmove postoji), ali bi svakako, u ovim vremenima, moglo negativno utjecati na potrošače uvlačeći ih u dužničku zamku.

 4. Je mislio sam na negativni utjecaj na banke. Malo sam citao po blogovima i dosta ih spominje credit cards kao sljedecu financijsku krizu. Ja sam ekonomist in training pa nisam neki strucnjak.

  Many Americans are living off their credit cards but be forewarned ~ that bubble is about to burst as more Americans are using high-interest credit card cash to pay at least part of their mortgages. Overall U.S. credit card debt grew by 435% from $211 billion in 2002 to approximately $915 billion year-end 2007.

  Here’s how bad it is now ~ By October of 2007, according to a survey of only the leading credit card banks by the Associated Press, the value of credit card accounts at least 30 days late was up 26% from the previous year, to $17.3 billion. Serious delinquencies among some of the biggest lenders rose by 50 percent or more in the value of accounts that were at least 90 days delinquent.

  But Making matters worse ~ just as with mortgage debt, credit card debt is put into pools that are then resold to investment houses, other banks and institutional investors. About 45 percent of the nation’s $900-plus billion in credit card debt has been packaged into these pools, and so many companies, not just a few, are at risk of being forced out of business by credit card debt write-offs.

%d blogeri kao ovaj: