Stiglitz i Feldstein – Razgovor o ekonomskom stimulusu

autora/ice cronomy

Amerika je zaokupirana ekonomskim stimulusom, što znači fisklani stimulus jer je monetarni već godinu dana u efektu. Uz video sa dva vrlo poznata ekonomista, evo još par linkova koji diskutiraju taktiku i strategiju stimulusa i mali graf o planiranim stimulusima zemalja. Naravno, i sami ste već naišli na članke i blog postove sa istom temom.

Arnold Kling na EconLog diskutira fiskalni stimulus i Krugmana koji zastupa potrebu glomaznog fisklanog pumpanja. (Što je valjda svima poznato do sada jer su svi počeli pratiti njegov blog od kad je dobio Nobela. Zar ne?)  AboutEconomics također komentira Krugmanovo pisanje. Jedan od diskutanata u donjem videu Martin Feldstein ima članak u WSJ. Macroblog o poreznom stimulusu (rezanju poreza) i investicijama. Na istoj liniji je i Mankiw u jednom malo starijem ali odličnom postu.

globalstimulusSlično piše i Hal Varian, glavni ekonomist Google i vjerojatno među najpoznatijim mikroekonomistima danas. Njegov lucidan članak u WSJ diskutira upravo onu temu koja se i kod nas ukratko komentirala – zar nije prevelika potrošnja kriva za stanje sada? Ispada da nije sva potrošnja istog tipa, a Varian favorizira privatne investicije. U pred-Božićnom članku Nobelovac Robert Lucas kaže da je Bernanke prva linija obrane, misleći na monetarnu politiku i njene mnoge prednosti kao kontra-ciklički alat. I nama je Rohatinski prva linija obrane. Da prolazak fiskalnog stimulusa neće biti ko po loju zbog velikih deficita piše Real Time Economics. Možda se primjetili da je sve vezano za američku ekonomiju i stimulus, ali dovoljno je znati da US of A čini 20% svjetske potražnje, pa tako bez oporavka nje ne idemo dalje. Za kraj dva jednostavna članka o Keynesu, tj. povratku nove stare “spike” u ekonomiji – ovdje i ovdje.


Vodpod videos no longer available.

One Comment to “Stiglitz i Feldstein – Razgovor o ekonomskom stimulusu”

  1. Nabavio sam Mankiwjevu knjigu. Dobra je.

%d blogeri kao ovaj: