Link na “rebalans”

autora/ice cronomy

Izvještaj o rebalansu – dokument of tri stranice – je dostupan na internetu. Ovaj put se nije čekalo tjedan dana za objavljivanje raznih pdf i ostalih sadržaja (novog) proračuna. Vlada sada očekuje smanjenje realnog BDPa za ovu godinu od -2% (iako je realnija, 4% miskalkulacija u projekciji od prvotnog rasta 2% na pad od -2% me podsjeća na miskalkulacije oko procjene troška rata u Iraku, gdje je početnih $200 milijardi smatrano “pretjerano” visokim) uz inflaciju od 2,6% – što daje nominalni rast BDPa od 0,6%. Vlada tako projicira ukupne prihode proračuna na istoj raznini kao i prošle godine, tj. postpuno su izbrisana prvotna očekivanja rasta prihoda od 8 mil. KN. Rashodni su smanjeni za 5.4 mil KN i tako ostajemo sa većim, ali realnijim državnim deficitim od 1.4% BDPa za 2009. Ja mislim da su u Vladi i dalje preoptimistični i da su “iza krivulje”. Slobodno su mogli planirati sa većim realnim padom BDPa i većim padom u prihodima, što vjerojatno i čine samo ne javno – i.e. netransparentno. Zbog ekonomskog i kreditnog rizika, postoji silazni rizik Vladine projekcije proračunske bilance za 2009.

Svjetska banka je vjerojatno prva reagirala na rebalans ui upozorava da još nismo

“Rebalans proračuna je dobrodošao razvoj događaja obzirom da je udar globalne ekonomske krize puno jači nego što su to hrvatske vlasti zamišljale kad je prihvaćen izvorni prijedlog proračuna.”

Svjetska banka također je poručila kako je smanjenje BDP-a za dva posto u 2009. “realističnija prognoza” od one s kraja 2008.

“Ipak, mnoge nesigurnosti ostaju značajne. Puno će ovisiti o predstojećoj turističkoj sezoni i razvoju događaja na međunarodnim tržištima kapitala u narednim tjednima.” – zaključuje Svjetska


%d blogeri kao ovaj: