Zašto Hrvatska nema domaće banke?

autora/ice cronomy

Pravo pitanje je zašto bi imala.

Čitam članak u Vanity Fair o Irskoj – prema ‘uputama’ Bakića. Ne mogu a ne biti cinik (dobro, nije da mi je baš teško) i pomisliti da dobro da Hrvatska nema sve (vodeće) banke poput Irske u domaćim rukama.

Irske banke, neke stare i preko sto godina, su bile u domaćem vlasništvu, a opet su isto uspjele baciti Irsku unazad za 20-30 godina sa svojom kreditnom politikom – kreditirajmo i kupujmo ‘samo’ domaće. Političari su prvo indirektno potpomagali njihovu ludost u napuhivanju balona sa slabom regulacijom, a potom i direktno potopile Irsku sa garancijom svih tih gubitaka. Pola od svakog dolara uloženg je izgubljeno.

U Hrvatskoj je, naravno, svima problem upravo to što nemamo domaćih banaka. Bar onih velikih, jakih. Prodali smo ih sve strancima. Domaća banka – u biti poistovjetljena sa državnom – je “jedini način kako investirati u sve one važne projekte u koje strane banke ne žele. Ne možemo se razviti kad smo prodali sve ‘naše’ banke i sada smo dužnici strancima.” Dirljiv argument. Što bi mi to napravili sa domaćom/državnom bankom? Teško se oteti dojmu da bi domaće banke, pogotovo ako su pod ingerencijom hrvatskih političara, bile nekakva garancija razborite i razvojne kreditne politike da uspješnim ishodom. Bolje da ih nema.

P.S. ako imate $25 viška svakako kupite i pročitajte The Big Short Michaela Lewisa. Kratki dio objavljen isto u Vanity.

3 komentara to “Zašto Hrvatska nema domaće banke?”

  1. Slažem se. I prava je šteta što država još uvijek ima HPB, Croatia banku i HBOR (isprika ako sam neku zaboravio). Bio bi odličan potez da ih privatizira preko ZG burze. Mislim da je to predložio B. Škegro?

    Da u Hrvatskoj poduzetnik ne može dobiti kredit za posao ali može za auto jer su banke strane je vrlo raširen mit. Ali pouzdano znamo da to jednostavno nije istina.

    Ovime ne želim reći da je s bankarskim sustavom sve u redu (nije), ali to je tema za neku drugu priliku.

  2. Eh da, čisto činjenični ispravak, od 33 hrvatske banke, onako odokativno, barem pola a možda i dvije trećine su u domaćem vlasništvu. Samo, to je ona manja polovica 😉

  3. Da, dobro. Taj trivijalan podatak je da je 17 banaka u domaćem privatnom vlasništvu, 2 u domaćem državnom i 15 u stranom.
    Tih 15 stranih ima 90% udio u ukupnoj imovini svih banaka. Zato mi “nemamo” domaćih banaka.

%d blogeri kao ovaj: