PoliEkon testovi

autora/ice cronomy

inverseVidim da je Jutarnji objavio dva testa o političko-ekonomskoj orijentaciji. Prvi test, sa 60 pitanja, je samo kopija jednog testa koji je već godinama na internetu. Ja sam ga uzeo najmanje već 10 puta. Neka pitanja nisu baš kompatibilna sa Hrvatskom (poput terorizma i građanskih sloboda, smrtne kazne), no isto daju uvid u političku orijentaciju, a neka Jutarnji nije preveo. Dana objašnjenja rezultata su pristrana. Na engleskom, pitanja zvuče malo drugačije, pa i rezultat malo varira, no svejedno pohvale Jutarnjem jer su ga prevele na Hrvatski. Ja objavljujem moje rezultate ovdje i pozivam druge blogere da objave svoje rezultat na svojim blogovima. Dobro je uzeti test par puta, kroz par dana, jer rezultat može varirati o trenutnom raspoloženju, pa kvalitetni zaključak možemo dobiti tek kao presjek kroz par testova. Evo kako su meni ispali rezultati, i to ne samo ovaj put. (Znam za sliku! Crveno označava lijeve i socijaliste u Europi, ali slika je bazirana na Američkoj političkoj sceni gdje crveno znače desni i libertarijanci. Šta ja tu mogu. Bitno je što piše.)

Ja sam prvo uzeo Crveno-Plavi test i “položio” sam 50%. Znači, u mojoj interpretaciji, ni vrit ni mimo. Nisam baš iznenađen, jer to samo potvrđuje kako nema opcije za koju bi dao svoj glas. Ni crveni ni plavi mi ne valjaju. Očekivao sam da bi možda mogao/trebao biti malo na desno, ali ništa. Znači još treba čekati opciju.

Rezultat političkog testa, kompasa sa 60 pitanja, sa Jutarnjeg, je sljedeći. To je rezultat prvog puta.

test1

Drugi put je bilo ovako. Mali pomak nagore, ali je rezultat zapravo isti. U istom sam kvadrantu.

test2

Na engleskoj verziji testa koji sam “položio” više puta stanje je malo drugačije. Jednom kad sam uzeo test na proljeće (Svibanj čini mi se) sačuvao sam podatke i ispalo je ovako.

test5

A danas sam ponovo odgovorio na pitanja i evo kako je ispalo. Isto drugačije od hrvatskih testova. Malo je čudno jer su pitanja ista i nisam odgovarao baš tako drugačije. Možda se Jutarnji igrao sa vrijednostima odgovora. 😉 Uglavnom, baš tamo gdje je i Friedman (iako ne znam da li je Friedman polagao test ili su autori tako ocjenili.)

test4

mf

12 komentara to “PoliEkon testovi”

  1. ja sam lijevo-liberalan, malo lijevije od vesne pusić
    po onom drugom sam 100% SDPovac

  2. Hehe….”Big surprise!” Super. Stavi na svoj blog.

  3. Ovaj PoliEkon test je dobar, ali ovaj crveno-plavi je dosta loš jer neka pitanja nisu dovoljno jasno postavljena, a neka isuviše dobro pogađaju mišljenje neke stranke pa će se oni koji su jasno profilirali svoju političku simpatiju odlučiti za ono što se stranka zalaže.

  4. Meni nije jasno što u tom kompas-testu ima vrlo malo domaćih političara (iako mi se sviđa pozicioniranje Jordana 🙂 ), a posebno me zbunjuje što ih tako malo ima među desnim liberalima (tj. nema nikog, ni kod domaćih ni kod svjetskih političara).

    Ja sam za sebe mislio da sam desni liberal, ali sam završio lijevo, iako vrlo blizu crti, odmah desno od tete Vesne.

  5. Bemti kuruzu !!!! UKRADE MI IDEJU ZA POST :-)))))

    Tako mi i triba kad već misec dana čekam …

    A moji rezultati (s originalnog politicalcompas testa su):

    Economic Left/Right: 2.88
    Social Libertarian/Authoritarian: -3.69

  6. I još jedna napomena – naime, NAJMANJI PROBLEM je prevesti pitanja s engelskog na hrvatski, a puno veći problem je KAKO ODGOVORE MAPIRATI u dva broja !?

    Odnosno, kako definirati funkciju koja će odgovore na 60-ak pitanja, ocjenje s preferencijama 1-4, mapirati u ovu skalu.

    E sad, možda je ekipa s polliticalcompas.org DALA točne formule ekipi s Jutarnjeg, ali ja sam ponešto skeptičan 🙂

    Tribalo bi ih pitati !!!

  7. Evo, odradio sam test i kod Jutarnjeg, i lociralo me otprilike isto gdje i tebe ;-))))

  8. @vuk Slažem se sa mišljenjem u vezi pitanja. Test se ipak bavi relacijom HDZ-SDP

    @berislav Jordan kao pravi trgovac. U sridu pa mu sve paše, samo dok je. Nema stava o ničem. Na original engleskoj stranici se nalazi više svjetskih političara i lidera. Ne znam da li su ovi naši zapravo uzeli test ili ih je jutarnji tamo smjestio, ali trebalo bi ih biti više.

    @ Zvone To sam se i ja upitao. Možda su prepravljali bodovanje odgovora da približe odgovore i test Hrvatskoj političkoj sceni.

  9. Trebalo je možda dodati napomenu kako ljevica-desnica na testu nisu u smislu u kojem ih doživljavamo u Hrvatskoj, nego u anglosaksonskom (ili američkom) smislu.

    Kod nas je podjela lijevo-desno u stvari podjela liberalno-autoritarno.

    Hrvatska politika ima jednu dimenziju manje 😉

  10. Ja nisam ni liberalan ni autoritaran, a tek sam mrvicu desno. Neobičan rezultat.

    Pitanja su malo neobična i iz njihovih bi se odgovora dalo iskonstruirati svašta; primjerice, pitanje treba li dozvoliti glasovanje svim hr-državljanima je blesavo, negativan bi odgovor značio da sam i za to da pola Hrvatske ne može glasovati, što je potpuni apsurd u današnje vrijeme.

    Simpa test, ali ništa više.

  11. @linus i @puzz – Slažem se sa obojcom, to sam i ja primjetio. Trebala bi biti preciznije konstruirana pitanja. Puzz, zar ne bi trebalo razlikovati i politički i ekonomski smisao koord. sustava?

  12. Krenuh pisati odgovor, ali odužilo se. Pa evo ga ovdje 😉