Svi su liberali … ?

autora/ice cronomy

Ima još bloger koji su objavili rezultate političkih testova. Mrak i ZvoneRadikalni dolje među komentarima, a valjda će i na svojim blogovima. Neki već jesu. BezKomentara, Digresije, MasterMind, WoolfWoodsCrowd, Aristonov. Valjda će biti još njih, pogotovo političari-bloger. Ožbolt? Lesar? Tadić? Isprike ako neke nisam istaknuo, jer ih nisam vidio. Zanimljivo kako svi ispadaju pro-liberalizam, ali sa lijeve strane. Gužva je u poljima između Pusićke i Jurčića. Pro sloboda i pro država. Heh! Moja preporuka je da oni koji mogu uzmu i englesku verziju pa vide da li rezultati odstupaju od hrvatske. Zvone je rekao da je gdje i ja, pa tako neću imati monopol na liberalizam u blogosferi. I bolje.

Što se tiče toga, još kad bi Adriatic Institut pokrenu blog bilo bi odlično. Do onda, pročitajte članak Nataše Srdoč Samy u business.hr, u kojem analizira posljednje izvješće Europske Komisije, uglavnom negativno za ovu Vladu. (I neki komentari teksta su dobri) Uglavnom već znamo da je pravosuđe loše, procesi slabi i tromi, korupcija velika. (Da li slabo pravosuđe uzrokuje veću korupciju, ili obrnuto?) Kod ekonomske politike Nataša postavlja pitanje: Je li vodeći motiv ekonomske politike stvaranje efikasnog tržišnog gospodarstva koje će ostvariti više stope ekonomskog rasta odnosno viši životni standard za hrvatske građane ili je motiv ostanak na vlasti?” Gledajući na polet subvencija ove godine odgovor je jasan, ali da li promjena donosi nešto novo? Da li će subvencije, pogotovo zombi poduzećima spasti na EK prihvatljive granice ako SDP dođe na vlast? Ne nadajte se. Prigovori su i na privatizaciju koja nije išla dovoljno daleko i “državna intervencija u privatni poduzetnički sektor ostala značajna.” Da li će se to promjeniti sa promjenom vlasti? Koliko znamo SDP ne planira nastaviti privatizaciju. Porezni teret je građana je među najvišima u europi i iznad prosjeka zemalja OECDa, a nismo bogati kao te zemlje. Kako su onda možemo priuštiti visoke poreze i uvođenje novih? Itd itd…

Odlično i ključno pitanja koje Nataša postavlja na kraju je jednostavno: Je li Vladinim dužnosnicima jasno da su nezavisno i djelotvorno sudstvo, zaštita vlasničkih prava, provođenje zakona, vladavina prava, uspješna borba protiv korupcije na visokoj razini preduvjeti uspješnosti daljnjih reformi i koja je to Hrvatska koja je zadovoljna ovogodišnjim izvješćem?A odgovor? Da li je nekim drugi dužnosnicima jasno, ako ovima već nije? Lako je deklarirati u kampanji da “nama jest”, ali stvarno pitanje je: Da li će imati poticaj to promjeniti?

4 komentara to “Svi su liberali … ?”

  1. Odradio sam i englesku inačicu i dobio gotovo identične rezultate. Dakle, ja sam vrlo umjereni liberal s vrlo neumjerenim stajalištima, o čemu će i uskoro biti riječi na mom blogu… :-))

  2. I ja sam upravo prošao izvornik, i za divno čudo rezultat me bacio usred liberalnog desnog kvadranta, kako sam izvorno očekivao, iako su odgovori bili praktički jednaki onima u hrvatskoj verziji (nisam se mogao sjetiti svih odgovora, a i neka pitanja su ovdje drukčije formulirana).

    A što se tiče uvođenja novih poreza, mene fascinira što nitko ne spominje stvarnost: uopće nije pitanje treba li poreze povećati ili smanjiti. Jednako kao i kod zdravstva, porezni sustav treba temeljito protresti i reorganizirati, postaviti poreze na pravi način i definirati strategiju koja će određivati što će se porezima poticati (npr. poduzetništvo i proizvodnja) a što obeshrabrivati (npr. potrošnja).

  3. E moj Bepo, dok većina na političkom testu uleće u donji lijevi kvadrant, nećemo mi daleko s ekonomijom …

  4. @berislav Znaći možda nešto jest sumnjivo oko vrednovanja.
    @ Hehe. Zvone, nisam ja siguran da su oni baš liberali do te mjere. To je otprilike gdje Demokrati spadaju, a usporedno sa našim političarima oni su najveći Republikanci. 🙂

%d blogeri kao ovaj: