Dvije hrvatske strasti zajedno?

autora/ice cronomy

Krenuo sam pisati jedan duži post, ali mi je upalo u oko nešto drugo. Tako da će taj post biti za sutra a sada samo ukratko. Uostalom, vjerojatno vam je dosta kampanje. Ja sam je službeno prestao pratiti kad se duh Miloševića pojavio. Za ne povjerovati.

Vidim priča na Jutarnjem da su dva Splićana, između mnogih ostalih, postali djelomični vlasnici jednog engleskog kluba, Ebbsfleet United. Klub je kupila/preuzela grupa navijača sa website myfootballclub.com. Zakonski, taj website je kupio Ebbsfleet, no novac koji stoji iza website je novac navijača. Ideja je odlična i za jednu Englesku koja je navikla na privatno vlasništvo i jasno definirane vlasničko-menađerske odnose i sponzorstva. A tek za Hrvatske klubove!, gdje su i oni bolji nejasnog statusa što se tiče financija (i privatnog, i državnog, tj. poreznog novca) i vlasništva pa se tako na kraju podvrgavaju političkim manupulacijama gradskih oca.

Ne moramo tražiti primjere toga u Dinamu i Hajduku kao dva najveća koja bi imala ogromne dobiti od jasnog privatnog vlasništva. Manji klubovi iz manjih gradova su jednako, ako ne i više, zakinuti nejasnom, socijalističkom strukturom vlasništva i financiranja. Uzmimo za primjer Pulsku Istru, klub koji je imao sve predispozicije da se natječe u 1.HNL, ali je zbog nesposobnosti i neinventivnosti gradskih oca gotovo pa propao. Grad ne bi klub prodao, niti bi ga financirao; niti bi prodao stadion, niti bi ga dovršio. Traži privatne izvore financiranja koje u Istri hvala bogu ima, ali naravno nitko ne želi financirati klub u državnom vlasništvu. Nejasno je gdje će novac završiti i to je dovoljno negativan poticaj privatnim sponzorima. Slično za Uljanik, koji nije mogao plaćati igrače iako su bili kvalitetni za 1.HNL. Nit se zna tko pije, ni tko plaća, a najviše štete, osim samim potencijalno odličnim igračima, ide stanovnicima, navijačima grada koji su ne samo zakinuti za natjecanja već i kvalitetnom sportskom ponudom u gradu, bilo u Puli ili Zatoku kod Benkovca. Da li je onda čudno da Hrvatska, kao nogmetna nacija proizvodi sve manje novih talenata??

Sve je to priča o poticajima. Jasna vlasnička struktura, kroz izdavanje dionica kao veliki klubovi ili prodaja navijačima poput ove Ebbsfleeta, bi uklonila glupo i štetno-za-svih ponašanje lokalnih vlasti koji još uvijek operiraju u socijalizmu. Vlasnik, bilo da je jedan ili njih 53,000, ima jasni poticaj maksimizirati uspiješnost kluba i tako maksimizirati zaradu kroz veću posjećenost, reklame, nova članstva, prodaju rekvizita, kao i prestiž. Cilj sportskog kluba ne mora nužno biti profit, ali prihod se mora maksimizirati kako bi klub opstao. Uostalom, sve uspješniji klubovi trebaju sve više investicija, a i plaće igrača su sve veće. Za male klubove posebno je bitna posjećenost kao izvor prihoda, kao što smo mogli vidjeti u Puli, kao i moguća prodaja rekvizita. Naravno da je navijačima Dinama ili Hajduka puno bitnija uspiješnost kluba od same dobiti, ali i meni je iako ne navijam ni za jedna od ta dva. Što bolje ti klubovi prolaze, bolje meni kao vlasniku, ako je klub profitabilna organizacija, a i država, lokalna prvenstveno, bi onda imala koristi od poreza na transfere i dobit, umjesto što sada ima trošak.

Pa zašto ne onda spojiti dvije hrvatske strasti – nogomet i dionice? Dinamo, a i Hajduk, bi možda mogli i izlistati na burzi neki postotak dionica. (Iako bi možda bio problem da dionice Hajduka trguju na Zagrebačkoj burzi) Dio bi mogli kupiti navijači, kao u slučaju Ebbsfleeta, a dio neki privatni investitor. Ili bi sve dionice mogle biti prodane navijačima, tj. javnosti. Ovisi od slučaja do slučaja. No, u svakom slučaju lokalne vlasti bi trebale prodati svoje udjele i tako osloboditi porezni novac za ono za što je i namjenjen, svakako ne financiranje raznih NK. Gradovi ionako ne zarađuju na našim NK pa ne vidim razlog zašto ih imaju u svom vlasništvu, samo stvaraju trošak. Vlada ne može naplatiti svoja porezna potraživanja, a nekad ih i ne traži (od transfera igrača kao što smo mogli vidjeti ovo ljeto). Cilj je divestiranje i prepuštanje klubova onima kojima i pripadaju, navijačima, nogometnim enthuzijastima, igračima i investitorima, svakako ne državi. Tako mogu biti samo politički pijuni ili drugim riječima, “dobri” stari kronisam. (Vidi opis bloga) Zar to nije jasno??

Prodaja kluba navijačima, i općenito društveno vlasništvo nad sportskim klubom, nije toliko revolucionarna ideja. Dioničarstvo u takvom slučaju ne znači isto što i dioničarstvo u HTu. Primjera toga ima u svijetu i niti jedan ne podrazumijeva ono što mi “socijalisti” smatramo društvenim vlasništvom – državno vlasnišvo i financiranje. Posljedice toga vidimo u današnjem nogometu. Legendarni Green Bay Packers su jedini profesionali sportski klub u Americi u vlasništvu društva, zajednice. Neprofitabilna su korporacija sa preko 100,000 dioničara koji posjeduju 4,750 000 dionica. Nitko ne može imati više od 200,000 dionica, koje nikada ne rastu u vrijednosti, nema dividende i mogu se prodati samo nazad klubu. Dionice daju pravo odlučivanja i glasanja oko vodstva kluba, upravo ono što navijači žele. Dionice su se prodavale 4 puta u povijesti kluba, zadnji 1997/98. kada je prikupljeno preko $24 milijuna dolara. Samo u prvih 11 dana prodano je $7.8. Dioničari se nalaze u svih 50 saveznih država. To je društveno vlasništvo! Više o povijesti Packersa možete pročitati na njihovim stranicama. Slično je i sa kanadskim Saskatchewan Roughriders. Neprofitabilna organizacija, dionice ne isplaćuju dividendu, ne trguju na burzi, možete ih imati najviše 20 i daju vam glasačko pravo za biranje upravng odbora kluba. U takvim slučajevima, dionice će uistinu kupiti ponajviše navijači. Pa tko najviše viče “dole uprava!”nego navijači.

Jedino što može spriječiti bolji razvoj klubskog nogometa u Hrvata je država, tako da se ne makne u prepusti klubove onima kojima i pripadaju. Upravo ona stara, socijalistička, samoupravna koja je i stvorila problem na prvom mjestu kroz iskrivljene ideje “društvenog” vlasništva sad se treba ukloniti iz onoga što joj nije zadaća. Ideja koju su proveli myfootballclub.com i Ebbsfleet je odlična. Zašto ne spojiti dionice i nogomet u Hrvatskoj?

4 komentara to “Dvije hrvatske strasti zajedno?”

  1. Pozdrav !

    Off topic – u mom postu na pollitika.com u kojem sam malo “ispravljao” Antu Čičina-Šaina je došlo do zanimljive diskusije, a pojavili su se i neki koji se ne slažu s onim što je Čičin-Šain govorio.

    Pa bi ti možda bilo zanimljivo pogledati …

  2. Hvala. Komentirao sam tamo.

  3. Ima nas još
    po dvojica iz rijeke i zagreba

%d blogeri kao ovaj: