Objavljen “The Failed States Index 2007” – relativno blago poboljšanje Hrvatske

autora/ice cronomy

    Htio bih ukazati na gore imenovani, treći godišnji Index koji je upravo izašao u novom broju Foreign Policy magazina. (Ako pratite šta magazin Foreign Policy čuli ste za njega). Sve FAQ i detaljnija objašnjenja o Indexu, kako se izrađuje, CAST metodologiji (orginalni software koji skenira desetke tisuća članaka i analiza tokom godine) provjerama stručnjaka i slično možete dobiti ovdje. Prvi Index je objavljen 2005 godine i obuhvaćao je 76 zemalja, ne Hrvatsku. Hrvatska je uključena 2006 godine kada se broj zemalja proširio na 148 i ove godine je među 177 zemalja.

    Index, su izradili The Fund for Peace i Foreign Policy, bazira se na 12 indikatora. Detaljnije informacije o indikatorima možete dobit ovdje, ali radi se o Društvenim, Ekonomskim i Političko-Vojnim indikatorima. Ekonomski, koji mene zanima najviše primjerice, se djeli na Nejednakost Ekonomskog Razvoja i Oštar i/ili Težak Ekonomski Pad. Pod političkim indikatorima primjerice gleda se kvaliteta Javnog Sektora (zašto sam ovo izabrao?), tj. Progresivno Pogoršanje Javnih Usluga. I tako ima još zanimljivih i detaljnijih indikatora. Svaki indikator dobiva ocjenu između 0 – 10, gdje je 0 najbolja ocjena (najstabilnije). Zbroj indikatora daje krajnu ocjenu od 0 do 120, manje je bolje.

    Nadalje, prilikom rangiranja u tablicu, zemlje se djele u zone od 4 boje (Crvena-Alert!, Naranđasta-Warning, Žuta-Monitoring i Zelena-Stable) Hrvatska sa krajnjom ocjenom od 60.5 spada u žutu zonu na 127. mjestu i to je poboljšanje od 2006. kad je imala ocjenu 61.9 i 2005. sa ocjenom 85.2. Bosna primjerice ima ocjenu 84.5 i nalazi se na 54. mjestu ove godine, dok je 2006. imala 88.5 bodova i bila na 35. mjestu, mali pomak. Ali poredak je manje bitan, pogotov zato jer se broj zemalja promjenio između 2006. i 2007 godine. I dalje smo u istom društvu među Bugarskom, Rumunjskom, Kuwaitom i Ganom. (Vidi kratku tablicu dolje.) Mađarska i Crna Gora su ispred nas. Što nas zanima je krajnja ocjena i kakvi su uspjesi ili neuspjesi u pojedinačnim indikatorima za Hrvatsku. Primjetite na toj stranici, pri dnu, 5 ključnih institucija i koja ima najgoru ocjenu….pravosuđe, ocjena Poor. Komentar niže kaže “…pravosuđe ostaje visoko neefikasno sa zaostatkom od 1,6 milijuna slučajeva. Pravosuđe je osjetljivo na političke utjecaje i uglavnom percepcija javnosti je kao visoko korumpirano.”

tablica

    Ja sam izdvojio Hrvatsku tablicu (tablica niže) sa ocjenama za svih 12 indikatora za 2005. i 2006. gdje se vidi znatni napredak 7 indikatora i ukupnoj ocjeni koja je pala sa 85.2 na 61.9.

Hrvatska

    Međutim, između 2006. i 2007. veći napredak je izostao. Ocjena je pala na samo 60.5 sa 61.9 i “veće” poboljšanje je u indikatorima Demografski Pritisci i Grupne Nedaće. Svi ostali, puno bitniji, su ostali isti ili pali za samo 0.1 bod. Pošto ekipa iz Fund for Peace nije dodala rezultate iz 2007. u tablicu ja sam ih sam dodao. Sada imate sve u jednoj tablici. Najniži, naranđasti red su ocjene za 2007. godinu.

    Valjda, HDZ ne planira hvaliti sam sebe ili preuzeti svojevoljno zaslugu za “relativno” malo poboljšanje u indexu, pogotovo ne za 2007. godinu. A ni oporba se ne treba javljati. Uzmite ovo samo kao još jedan indikator političkih (ne)uspijeha i reformi na širokom spektru, ne samo ekonomskom planu. Mislim da ima puno zemalja od kojih bi već trebali biti bolji.


One Comment to “Objavljen “The Failed States Index 2007” – relativno blago poboljšanje Hrvatske”

%d blogeri kao ovaj: