Još o neuspjehu tržišta za vrijeme blagdana

autora/ice cronomy

Moja rezolucija za novu godinu je da više blogiram. To je to. Sretna Nova.

Da još malo dodam na zadnji post o neuspjehu tržišta za blagdane, dok je još tematika svježa. U jednom od komentara, Tommy kaže:

– vjerujem da u razmatranje potrošnje treba dodati i faktor “stimuliranja potrošnje”. Pod stimuliranjem potrošnje podrazumijevam ugođaj koji se stvara u Božićno vrijeme a koji dovodi do euforičnog stanja kod potrošača. Na euforičnost utječu faktori kao što su šarenilo, blještavilo (sličan efekt kao kod vatrometa), klišejevske pjesmice, pa zašto ne konačno olakšanje što je završila godina puna stresa.…

Zanimljiva obzervacija koja se može formalnije modelirati, upravo što je Stackelberg Follower uradio. Taj ugođaj stvaraju kompanije-trgovci-marketing možemo ga označiti, sasvim razumljivo, sa “Pritisak.” Zatim, postoje dvije skupine potrošača: jedna je pozitivno osjetljiva na Pritisak, zadovoljstvo je pozitivna funkcija Pritiska, druga, sasvim suprotno, je negativno osjetljiva na Pritisak za vrijeme blagdana i smanjuje potrošnju. S obzirom na te funkcije, potrošači reagiraju na povećani Pritisak trgovaca na očekivani način – prva grupa troši više i kupuje više poklona jer time povećavaju svoje zadovoljstvo, od druge skupine. Prema tome, povećanje Pritiska od strane trgovaca povećava potrošnju prve skupine i, s obzirom da oni troše više od druge skupine, u apsolutnim terminima ta povećana potrošnja je veća od smanjene potrošnje druge skupine.

SF bloger kaže da prva skupina kontrolira disproporcionalno veću količinu potrošnje od druge skupine i prema tome Pritisak će biti iznad optimalnog jer će trgovci odgovoriti disproporcionalno na želje potrošnje prve skupine. Nisam siguran što znači disproporcionalni level Pritiska. Umjesto jednog Djeda Božičnjka shopping centru, bit će ih 20? Prvi Djed će se pojaviti još u Kolovozu? Blagdanska muzika će biti glasnija nego tokom regularnih dana? No, poanta je da postoji razlog/poticaj za povećanjem Pritiska pošto to donosi veću potrošnju i time prodaju.

Prema tome, trgovci će iskorištavati produktivne resurse radi povećanja Pritiska zbog povećanja blagdanske potrošnje. Problem je da ni povećani Pritisak od strane trgovaca, ni povećana potrošnja na darove nakon određenog levela ne povećavaju zadovoljstvo/korisnost ili blagostanje društva. Kako pokloni gube na vrijednost na osobnom levelu i stvaraju društveni deadweight loss, što je uvijek loše, sam pisao u prošlom postu. Čak i kad je prva skupina blagdanskih potrošaća veća od druge skupine (što je gotovo uvijek slučaj na Zapadu) i nadoknađuje izgubljenu potrošnju druge skupine, postoji level nakon kojeg povećanje Pritiska nema neto efekt na blagostanje/zadovoljstvo društva, no trgovci će i dalje povećati Pritisak iznad optimalnog levela (gdje je cijena povećanja jednaka dodatnoj potrošnji prve skupine) i jednostavno iskorištavati resurse.

3 komentara to “Još o neuspjehu tržišta za vrijeme blagdana”

  1. Hvala na formalnijem modeliranju i komentarima na isto! Još jednom sve najbolje u netom započetoj 2008.!

  2. Sretna Nova Godina !

    I nadam se da ćeš ostvariti novogodišnju “rezoluciju” 😉 Na dobrobit sviju nas …

  3. Hvala na čestitkama obojsci. Truditi ću se izvršiti tu rezoluciju.

%d blogeri kao ovaj: