Gorko Inflatorno Okruženje

autora/ice cronomy

Da je inflacija, ponajviše kao posljedica rasta cijena hrane i energije, globalni problem ukazuje i povećana stopa inflacije u euro zoni, kao i mnogim drugim i razvojnim razvijenim zemljama.Potrošačke cijene u euro zoni su rasle rekordnom godišnjom stopom od 3.2% u Siječnju. To je najbrža stopa rasta od 1997. i daleko više od stope od 2% koju ECB drži granicom prihvatljive inflacije. Stopa Ne očekuje se da će ECB rezati svoju kamatnu stopu od 4% na sljedećem sastanku. Za sada je rast inflacije ograničen na povećane cijene hrane i energije i “dok to ostane tako, inflacija će ostati pod kontrolom”, kako kaže ekonomist Bank of America Gilles Moëc. Problemi će nastati ako se porast cijena prelije na ostale sektore i plaće pod pritiskom sindikata. ECB će gledati na inflatorne pritiske na plaće koji bi mogli pokrenuti spiralu. Indexacija plaća bi sigurno ubrzala takav rasplet događaja. Uz sve to, najveća briga je da rast euro zone uspori, prilikom ćega će ECB morati rezati kamate, a inflacije još uvijek ostane na neugodim stopama. Raspoloženje potrošača pada unatoč padu nezaposlenosti na do sada najnižih 7.2% u euro zoni i mnogi ekonomisti očekuju da će rast usporiti ove godine, posebice kao posljedica usporavanja američkog gospodarstva. U takvim scenarijima, vjerojatnost staglfacije postaje veća.

euroinflation

costeatInflacija cijena hrane je dosegla godišnju stopu od 11% u 24 zemlje u razvoju 2007. godine, nasuprot 4.5% stopi u 2006. Hrvatska Vlada nije jedina koja se sjetila rješavati problem viših cijena hrane kroz dogovore i pritiske na trgovce i praćenje cijena kroz “Povjerenstva.” Možda je baš dobila ideju od Malezije koja je kreirala National Price Council za praćenje cijena i telefonsku liniju za žalbe. No, naša Vlada zasad još uvijek nije odlučila direktno kontrolirati cijene trgovaca ili ih smrzavati poput zemalja kao Argentina, Venezuela, Meksiko, Tajland, Kina, Rusije. Rusija zamrzava cijene kruha, jaja, mlijeka; Kina uvjetuje da proizvođaći traže dopuštenje od države prije podizanja cijena; Tajland kontrolira cijene ulja i pašte. Kod nas se ide na “dogovorno smanjenje” koje može imati samo privid bolje situacije. Zamrzavanje cijena – stara i loša taktika – bi imalo još gore posljedice za inflaciju jer bi stvorile pritisak da cijene skoče kad se ograničenja uklone i tako povećale inflatorna očekivanja javnosti. Uz to, pošto cijene djeluju kao signal, ukoliko su kontrolirane remete promjene u ponašanju potrošača koje mogu smanjiti inflaciju – potrošači bi zamjenili skuplje proizvode za one jeftinije. Upravo to se događa sa cijenom naftnih derivata koje mnoge zemlje subvenciraju, pojeftinjuju i tako potiču veću konzumaciju. Dugotrajne posljedice kontroliranja cijena će dodatno poremetiti poljoprivredno tržište, koje već pati od nedostatka oranica i opskrbe vodom, naštetiti proizvođačima napuštanjem nekih usjeva za visoko-subvencirane sirovine biogoriva (kukuruz, šećerna repa) uz stalno rastuću potražnju za hranom iz razvijenih zemalja.

2 komentara to “Gorko Inflatorno Okruženje”

  1. Ukratko – sve rade krivo 🙂

    A kad ekonomija EU zone krhne na manje od 2 % rasta GDP-a uz ovakvu inflaciju, ECB čekaju GAAADNE dileme !

    S obzirom na to kako je Sarkozy prije koji mjesec nastupao po pitanju neovisnosti ECB-a, moglo bi tu svega biti !

    Di nam je sad Svetac Greenspan :-))) (iako mi se čini da bi njegovo prisustvo za kormilom ne bi bilo dovoljno da riješi nagomilane probleme svjetskog gospodarstva – jednostavno, izgleda da su good times on the exit)

  2. O da, good times su u zalazu neko vrijeme.

%d blogeri kao ovaj: