Inflacija u Veljači gdje je bila u Prosincu

autora/ice cronomy

inflacija mjesMalo boljih vijesti na inflacijskom frontu. Za Veljaču 2008. godišnja stopa inflacije bila je 5.8%. DZS u svom priopćenju kaže: 

Najveći doprinos smanjenju indeksa potrošačkih cijena u veljači 2008. u odnosu na siječanj 2008. imale su cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za -0,29%), odjeće i obuće (za -0,02%) dok su doprinos povećanju imale  cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva
(za 0,09%),
  cijene pokućstva, opreme za kuću i  redovitog održavanja, ugostiteljskih usluga te cijene ostalih dobara i usluga  (za 0,03%).

Da li je to posljedica Vladinog “backroom dealing”, što bi značilo jednokratno smanjenje cijen, ili bi se trend pada mogao nastaviti, ili bi pak godišnja stopa ostala na nekih 5.5% još je za vidjeti. Na jednoj strani, cijene nafte (na oko $110) i ostalih sirovina pojačavaju inflatorne pritiske. Na drugoj, Vlada i HNB se bore sa inflatornim očekivanjima, jedino što i mogu napraviti. Prekid u trendu rasta je dobrodošao razvoj događaja, no svakako da je prerano za objavljivanje i djelomičnog uspijeha. Ovo je i dalje neprihvatljivo visoka stopa inflacije. Za očekivati je da će političari ipak iskoristiti šansu i objaviti kako njihovi potezi daju rezultate. Kao.

One Comment to “Inflacija u Veljači gdje je bila u Prosincu”

  1. Sutra u Dnevniku sto posto glavna vijest 🙂

%d blogeri kao ovaj: