Dolazi nam Nobel 2008.

autora/ice cronomy

Opet nam dolazi to doba godine – Nobelove za 2008. Najzanimljivija je, naravno, nagrada za ekonomiju, koja se dodjeljuje, kao šećer, na kraju. Prošlogodišnja je uhvatila novinare ali i akademske ekonomiste “off guard”. Tema – dizajn mehanizama – je bila malo ezoterična čak i za financijske i ekonomske novinare, a ekonomisti su bili iznenađeni (ugodno) jer je rad na toj teoriji već davno van stila šire ekonomske zajednice. (Možda se teorija ipak pokaže praktičnijom od onoga što se prvo mislim danas kad su se tržišta za razne financijske izvedenice razbila, a Američka Vlada ih nastoji kupiti. Znači, neki mehanizam koji će odrediti otkupnu cijenu za te instrumente je potreban. Ipak, za sada se nigdje ne spominje utjecaj prošlogodišnjih Nobelovaca. Vidjet ćemo.)

Možda će ove godine nagrada ići poznatijim imenima i manje ezoteričnim nagradama. Reuters Thomson je, kao i svake godine, objavio svoja predviđanja za ovogodišnje nagrade na temelju ukupnih citata u svojoj ISI Web of Knowledge bazi podataka. Za 2008.

  • Lars P. Hansen, Thomas J. Sargent and Christopher A. Sims  –  “for their contributions to dynamic econometric models.”
  • Martin Feldstein  –  “for his research on public economics, including taxation, social security, health economics and many other topics.”
  • Armen Alchian and Harold Demetz  –  “for their publications on property rights and their contributions to the theory of the firm.”

Hansen i Sargent bi zajedno mogli dobiti kao prirodan izbor dva ekonometričara, dok Sims i sam može odnjeti nagradu. Sims je pionir metoda vektorske autoregresije (VAR metode) u ekonometriji i raznih tehnika za detektiranje, vrlo bitno, uzročno posljedičnih veza. Vjerojatno bi najradije vidio Feldsteina kao pobjednika. Ne ove godine, ali svi ovi kandidati su vjerojatni Nobelovci u sljedećih par. Komisija koja dodjeljuje nagrade mora držati na umu i starost kandidata. To najviše u prilog ide posljednjoj dvojci. Alchian i Demetz su dva mikroekonomista rođena 1914. i 1930. Alchian je bivši profesor Nobelovcu iz 1990. William Sharpe.

Oznake:

3 komentara to “Dolazi nam Nobel 2008.”

  1. Ne vezano za ovaj clanak. Imao si clanak nedavno o aerodromu. Pa ne znam jesi cuo.

    Neidhardt: Zagreb će dobiti vrhunski svjetski aerodrom

    Autori procjenjuju da bi izgradnja novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb mogla stajati između 280 i 300 milijuna eura, no prava cijena znat će se tek nakon provedenog natječaja za izvedbu radova. Novi aerodrom trebao bi biti završen do 2012. godine

Trackbacks

%d blogeri kao ovaj: