Dolazi nam Nobel 2009.

autora/ice cronomy

U ove 2 min i 37 sekundi slobodnog vremena kojeg imam, samo da vam skrenem pažnju na “ono doba godine.”

Dodjela nobelovih nagrada za 2009.dolazi već sljedeći tjedan. Nagrada za ekonomiju, kao predposljednja biti će dodjeljena 12. Listopada. Na ovu temu sam već pisao prošle godine pa da se ne ponavljam previše.

Reuters je uobičajeno objavio svoja predviđanja za dobitnke ove godine, a rasprave među ekonomistima/blogerima su već počele. Standardno rangiranje top 5% ekonomista. InTrade još nema otvorenu kladionicu za EkonNobela. Moji izbori ove godine:

Paul Romer

Robert Barro

Gordon Tullock

Da li Eugene Fama (još) ima šanse? (Vidi ovdje i ovdje.)

Oznake:

11 komentara to “Dolazi nam Nobel 2009.”

 1. To je zanimljivo kako je Fama spominjan iskljucivo prema hipotezi o efikasnosti trzista, a meni je on zanimljiv po onome sta je radio u Law and Economics – odnos vlasnistva, trzista i upravljanja. To je mozda i stvar interesa; ne moze se ni sve znati ni sve pratiti.

 2. Nije vezano uz ovo ali bas me zabavljaju komentari na tv-u i novinama vezani uz “fijasko” privatizacije brodogradilista. Netko bi trebao uloziti 1.3 milrd. eura a moguce i vise zbog netransparentnosti i za to dobiti divan kolektivni ugovor s brojem radnika 2 ili 3X vecim nego sto to recimo imaju koreanska brodogradilista, uloziti novac u trziste kojem je zbog krize potraznja pala za 90ak posto, vrijeme potrebno za izgradnju broda 6x je vece nego kod koreanskih brodogradilista, tehnologija zastarijela, mjesanje lokalne i nacionalne politike u posao, jaki sindikati koji pricaju spiku o proizvodnji kao da se radi o Fordu i 1910. pa proizvodi koliko mozes i sto vise, komplicirana papirologija uz komplicirane zakone plus bonus je javna percepcija kako si jos odlicno prosao dobivsi brodogradiliste za 1 kn. :))))))))

 3. Da, ali ipak taj jedan rad ne bi mogao opravdati nobela. Fama je najpoznatiji po svom utjecaju i doprinosu financijskoj teoriji.

 4. Ako imas vremena procitaj clanak

  http://www.novilist.hr/2009/10/02/propadne-li-brodogradnja-hrvatsk.aspx

  i reci jesi li jednako zapanjen kao i ja?

 5. Nobel je dodijeljen za property rights economics!

 6. I na kraju dobiju Elinor Ostrom (ŽENA PRVI PUT) and Oliver Williamson

 7. Cini li mi se samo ili je ova zena dobila nagradu za Kardeljevo samoupravljanje?

 8. Jeee, žena prvi put. Iako…
  Ostrom baš i ne znam. Prof. je političkih znanosti, doktor političkih znanosti. Nije “čisti” (akademski) ekonomist. Žena je dobila, ali nije ekonomistica. Biti će neke prepirke da još niti jedna ekonomistica nije dobila nagradu. Williamson je bio na listi već duže vrijeme.

  Kako ja gledam na ovog nobela je kao pokušaj ili podsjetnik na korijene nastanka ekonomskih agenata i institucija, na političku ekonomiju, što je vrlo poželjno.

 9. Evala, malo si pretjerao, ali ne previse… iako ce ljudima to izgledati groteskno. Ostrom je genijalna znanstvenica, zaista. Williamson je velik, ali onome tko nije upucen vrlo je tesko citljiv. Uostalom i Williamson se bavio samoupravljanjem, ali necu otkriti gdje…Mozda poslije

 10. Ok, za “record”. Kad sam rekao “Ostrom baš i ne znam” mislio sam da nisam upoznat sa njom i njenim radom, za nju ne znam – zbog jeli toga što je u biti politička znanstvenica, ne akademski ekonomist. Površno sam čuo za Bloomington školu.
  Možda sam se nezgrapno izrazio.
  Ne dovodimu pitanje da li zaslužuje Nobela iz ekonomije. Dapače, što više čitam o njenim radovima zvuči zanimljivije.

 11. Ovdje ima uvod u njenu knjigu “Understanding Knowledge as a Common”, evo jedan intervju.

  PS. Spomenuše ovo pitanje o Kardelju i cronomy blog (ali bez linka) na http://www.bankamagazine.hr/default.aspx?TabId=102&View=Details&ItemID=54674

%d blogeri kao ovaj: