Službeno je….

autora/ice cronomy

… Amerika je u recesiji već skoro godinu dana. Objavio je to National Bureau of Economic Research – institucija koja datira poslovni ciklus i kronologiju recesija u Americi. Posebnost NBERa je da ne datira recesiju na način koji se uobičajeno spominje po financijskim medijima, uključujući domaćim –  dva uzastopa kvartala negativnog rasta realnog BDPa. Manje-više ta definicija je beskorisna. Dok bi čekali podatke realnog BDPa po kvartalima (pogotovo u Hrvatskoj), da li je došlo do rasta ili pada, recesija bi došla i prošla, tj. nemoguće bi bilo definirati recesiju ako ne postoje dva kvartala pada realnog BDPa. Naravno, realni BDP može rasti u 2. kvartalu za 3%, i pasti u 3. i 4. za 0.3%. Da li je to recesija? Ekonomska aktivnost, koju NBER gleda u datiranju, se sastoji od više varijabli osim realnog nacionalnog dohotka. Najvažniji su domaća proizvodnja i zaposlenost. Konkretnije, gledaju se 4 pokazatelja: zaposlenost, realni osobni prihodi minus državni transferi, industrijska proizvodnja i realna prodaja dobara. Koncentracija je na mjesečnim pokzateljima, ne na kvartalnim.

Još jedna stvar. Svakako pročitajte teksta sa gornjeg linka kako bi bolje razumjeli što je to recesija, ekonomska aktivnost i poslovni ciklus. Pogotovo Q&A dio. U Hrvatskoj se paušalno i pomopozno – karakteristike medija – sve vezano za ekonomiju i pad ekonomske aktivnosti naziva “kriza.” Brkaju se realni i financijski sektori. Inflacija gore je kriza. Pad burze je kriza. Nelikvidnost brodogradilišta je kriza. Zdravstvo – kriza. Dug – kriza. To je valjda kompatibilno sa politikom, gdje je sve “afera.” Fuj.

Koliko se puta spominje “kriza” u objavljenom tekstu NBERa? 0.

U.S. Entered a Recession A Year Ago, NBER Says (NYT link)

NEW YORK — The U.S. economy has been in recession for about a year, according to the research organization that tracks economic cycles.

In a statement, the National Bureau of Economic Research said its Business Cycle Dating Committee determined that the U.S. entered recession in December 2007, marking the end of the economic expansion that began in November 2001. That month marked the end of the last recession for the U.S. economy.

“A recession is a significant decline in economic activity spread across the economy, lasting more than a few months, normally visible in production, employment, real income and other indicators,” according to the NBER’s statement.

The committee uses gross domestic product reports and gross domestic income estimates as a guide. Domestic production and employment are the primary conceptual measures of economic activity, according to the statement.

The determination was made Friday and released to the public Monday. The NBER noted it has tweaked cycle dates in the past, although no changes have occurred since 1978.

Oznake: ,
%d blogeri kao ovaj: