Neovisni maher je “dao” neovisni HNB

autora/ice cronomy

Zvone se vratio iz mrtvih (a ja kao ne pišem jer sam kratak sa vremenom sada) i okinuo dobar post. Svakako vrijedi pročitati. Jedna od zanimljivijih izjava:

Ne znam napamet tko je Hrvatskoj Narodnoj Banci dao neovisnost u kreiranju monetarne politike, ali siguran sam da dotičnoga/dotičnu prije ili kasnije čeka spomenik zbog tog postignuća.

Što je Zvone htio reći je da ne zna tko je HNBu dao neovisnost, tj. tko je omogućio neovisnu monetarnu vlast.  Van nekih suhoparnih zakonski akata, odgovor se krije u samom postu. Prozvani Vitez Reda Kune Željko Rohatinski je “dao” tu neovisnost. Evo kako je to lijepo opisano u jednom članku prije kojih mjesec dana.

Što je to Rohatinskog učinilo nacionalno popularnim, možda najbolje ilustrira trenutak kad je trebao postati guverner. Mato Crkvenac, njegov profesor i mentor s Ekonomskog fakulteta, te Slavko Linić, potpredsjednik nove koalicijske vlade, ponudili su mu taj posao. Rekao je da pristaje uz dva uvjeta: ako jamče potpunu neovisnost Hrvatske narodne banke, i ako pristaju na prekid prakse izravnog kreditiranja države od strane HNB-a. Pristali jesu, ali se baš u to vrijeme Ministarstvom financija raširila ideja da će se problem nelikvidnosti u zemlji riješiti ekspanzivnom monetarnom politikom. Rohatinski im je rekao da se s tim ne slaže, napustio sastanak i otišao ravno u kabinet tadašnjega premijera Ivice Račana kako bi mu rekao da odustaje.

Račan je imao uključen televizor i pratio prijenos iz Sabora gdje je baš dolazila na dnevni red točka imenovanja guvernera. Htio mu je reći da odustaje, ali ga je Račan ušutkao, očito odlučivši da će tom tvrdoglavom ekonomistu dati na volju jer valjda zna što radi….

Svi zahtjevi Rohatinskog su usvojeni i Hrvatska je prvi put dobila potpuno neovisnu monetarnu vlast. Danas se to pokazalo kao najvažnija poluga za preživljavanje u krizi, premda to tada, naravno, nitko nije mogao predvidjeti. Da je tada dopustio državi ležerno financiranje troškova i rješavanje nelikvidnosti uz pomoć HNB-a, ne bi Hrvatska danas imala zalihe presudne za isplivavanje iz krize koja tek dolazi.

Oznake: ,

One Comment to “Neovisni maher je “dao” neovisni HNB”

  1. Vitez je to PRAVI 🙂

    A što kažeš na moguću devalvaciju kune – ima li naš Vitez dovoljno “municije” da je obrani!?

%d blogeri kao ovaj: