Nasljeđe za Obamu. Sretno!

autora/ice cronomy

obamaflashI dok mi imamo vlastitih problema i više nego dovoljno, Obama je na stol serviran pravi čušpajz ekonomskih i financijskih problema. Horror show u financijskoj industriji je nastavljen ovaj tjedan sa +20% padom dionica u većini velikih banaka. Iako se administracija opire ideji, privremena nacionalizacija direktno ili indirektno polako postaje relevantna opcija. Naravno, sam govor o tome potiče nesigurnost, i pad vrijednosti dionica.

Grafički prikaz lijevo daje pregled ekonomske situacije koju Obama nasljeđuje i uspoređuje je sa nasljedstvom prijašnjih administracija. Jedan podatak koji nije prikazan je proračunski deficit. Projekcije za ovu godinu govore o deficitu od $1.2 bilijuna, ili 8.3% BDPa, bez predloženog stimulusa. Uz oko $825 milijardi stimulusa kroz dvije godine, deficit za 2009. bi dosegnuo $1.6 bilijun. Uredu je ako imate problema razmišljati o ovim brojkama. Ljudi smo. A i onaj tko bi nas sve trebao spasiti je isto samo čovjek, što će vrlo brzo postati jasno kao dan.

2 komentara to “Nasljeđe za Obamu. Sretno!”

  1. Obama je simpatican ali mislim da su ameri malo pretjerali u ocekivanjima od njega i da ce obamanija vrlo brzo splasnuti.

  2. Što se Obame tiče, stvar je (IMHO) vrlo jednostavna – ukoliko negdje početkom druge polovice godine započne lagani oporavak američkog gospodarstva, “Obama ide u nebo” :-)) i drugi mandat mu je takoreći zagarantiran.

    Ukoliko se pak kroz cijelu godinu nastavi ovo krvarenje američke privrede, sav “good faith” će otići u helać i onda će biti zanimljivo a za Obamu vrlo čupavo! (jerbo, za razliku od nas koji i nakon pet godina slušamo kako je za (neke) današnje probleme “kriva koalicijska vlast” , vjerujem da Ameri imaju značajno kraći “rok tolerancije”).

%d blogeri kao ovaj: