Diplomirani studenti

autora/ice cronomy

DZS je objavio brojeve studenata koji su diplomirali na svim visokim učilištima u Hrvatskoj, po starom programu i po bolonji.

Tijekom 2008. na visokim učilištima Republike Hrvatske diplomirala su 25 573 studenata, što je za 22% više u odnosu na prethodnu godinu. Od ukupnog broja studenata koji su diplomirali, 69,6% su redoviti studenti, a 30,4% su izvanredni studenti. Od redovitih studenata, 66,7% studiralo je uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a ostali su sami snosili troškove studija (33,3%). Udio studentica koje su diplomirale u 2008. je 58,7%, što je za 0,6% više u  odnosu na prethodnu godinu.

Od ukupnog broja studenata koji su diplomirali, na veleučilištima je diplomiralo 13,5% studenata, na visokim školama  5,4%, na fakultetima 79,7% (od toga na stručnom studiju 26,6%, a na sveučilišnom studiju 73,4% studenata), a na umjetničkim akademijama diplomiralo je 1,4% studenata.

S obzirom na godine života, 4,3% studenata koji su diplomirali u 2008. pripada dobnoj skupini do 21. godine života, 39,6% dobnoj skupini od 21 do 23 godine, 30,6% dobnoj skupini od 24 do 26 godina, 11,0% dobnoj skupini od 27 do 29 godina, a u dobnoj skupini od 30 i više godina diplomiralo je 14,5% studenata.

Od ukupnog broja studenata, njih 72,9%, diplomiralo je prema “starom” programu dok je 27,1% studenata diplomiralo prema bolonjskom procesu.

Za detalje o pojedinim institucijama i načinu financiranja studenata vidi ovdje.

Oznake:

5 komentara to “Diplomirani studenti”

 1. 22%… to je ništa manje nego spektakularan rast.

 2. Germany’s mediocre universities
  On shaky foundations

  The effort to improve German universities still has a long way to go

  http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=13914669

  Odlican clanak i vidi se da isti problemi muce i njemce sto se tice poboljsanja sveucilista.

 3. Ja sam sretan ako hrvatsko visoko skolstvo napreduje. Ali, statistika je vrag, treba je primati s oprezom. Mislim, a neka me netko razuvjeri, da je lani zavrsio prvi ciklus Bolonjaca, ciji je osnovni studij godinu dana kraci nego prijasnjim studentima. Takodjer, otvorena su<mnoga veleucilista (sto je, po meni dobro) itd… Hocu reci, rast je odlican, ali treba uzeti u obzir i eventualnu promjenu strukture obrazovanja (eventualnu kazem). Volio bih da mi netko ovu statistiku protumaci.

 4. Mi se stalno vrtimo oko kvantitete. Puno veci problem i puno tezi za rijesiti je kvaliteta. Moj dojam je da kod nas kvaliteta cesto znaci strebao sam knjigu od 500-1000 stranica tri mjeseca i onda sam napokon to polozio kod profesora kod kojeg produ 3 studenta od 50 na jednom roku. Besmisleno mucenje od kojeg nema koristi. Fakulteti tj. vecina njih zivi u svom svemiru posve odvojena od stvarnog svijeta. Ekonomski fakulteti imaju vrlo malo dodira s biznisom i gospodarstvom, strebaju se neke gluposti iz knjiga napisanih prije 10, 15 godina, od prakse se bjezi kao vrag od tamjana, mislim ni ostali fakulteti nisu puno bolji da se razumijemo. Kod nas vlada jos uvijek misao da se posao uci na poslu?!

 5. Ovu statistiku treba gledati usporedno sa statistika prošlih godina.
  Pošto su svježi podaci od prije neki dan, možda će IRO uskoro imati neko tumačenje.

%d blogeri kao ovaj: