Hrvatska Recesija

autora/ice cronomy

Iako je blog umrtvio neko vrijeme ja ipak nisam. Za MojUspjeh.com portal/magazin napisao sam članak analizirajući ukratko stanje hrvatske recesije. Najbolje da to prvo pročitate. (P.S. Ima i slika.)

Poanta članka je bila da iz recesiji smo možda samo tehnički izašli. Pravog izlaska sa rastom zaposlenosti nema. DZS je objavio preliminarne procjene rasta BDP za 0,8% u drugom kvartalu. Dosadna brojka jer osim što je pozitivna niti potvrđuje izlazak iz recesije, niti uljeva nadu da smo na tom putu. Ono što ukazuje je da hrvatska ekonomija i dalje na vrlo niskom levelu korištenja resursa i zaposlenosti. Više stope rasta su potrebne samo da bi se zaposlila rastuća popula…… er, nema veze. Bez viših stopa rasta nema smanjenja nezaposlenosti.

Hrvatska je u dubokom padu, uronu ili na engleskom “slump” kako ekonomisti specijalizirani za poslovne cikluse vole definirati recesiju. Radi se o razdoblju nakon naglog pada BDPa, onoga što se definiralo kao kriza kod nas. Taj pad je “produženi period niskog korištenja resursa” karakteriziran sporim rastom nakon visokog, ali i kratkog pada BDPa, kako objašnjava Robert Hall. Za 2009. pad BDPa je iznosio -5,9%, u 2010. -1,2%, prognoze za ovu godinu se kreće oko 1% rasta a za 2012, u nedostatku nekog post-izbornog čuda, možda oko 2%.

Što će reći, najgori pad je iza nas, a najduži oporavak tek slijedi. Može trajati godinama.

One Comment to “Hrvatska Recesija”

  1. Najgore je to sto ce trajati godinama i to bez možda. Ulazak u EU nas možda trgne a možda i ne.

%d blogeri kao ovaj: