Treba li oporba Rohatinskog?

autora/ice cronomy

Dakle, među političarima postoje podjele oko istupa guvernera Rohatinskog o “sve je moguće” na predstojećima izborima.

1. Da, ako se Rohatinski misli anagažirati ili kandidirati morao bi, naravno, odstupiti od mjesta guvernera HNBa. To je onda ostavka zbog osobnog razloga, ne nekakva prisila zbog nekakvih polu-izmišljenih problema. Novi guverner bi najvjerojatnije bio Boris Vujčić i to bi bilo dobro. No, možda nije najbolje da guverner odstupi baš sada jer bi sadašnja vlast morala potvrditi novog guvernera, što bi se samo pretvorilo u gnjusno prepiranje i još više odvraćanje pažnje od realnih ekonomskih problema. (Kao da ovo prepucavanje Josipovića i Kosor bojama nije dovoljno.)

2. Mišljenja sam da je jedina prava i poželjna opcija da Rohatinski u novoj vlasti zauzme poziciju ministra financija. (Nisam siguran da li uopće mora biti dio kampanje za to.) Ništa više ni manje. U poziciji podpredsjednika Vlade titularno bi bio iznad, ali funkcijom i donošenjem pravih poteza ispod.
Kao ekonomski savjetnik premjera njegovi potezi bi imali malo značaja i još manje efekta. Svakako bolje Rohatinski nego prvi izbor Linić. (Linić isto kao i Šuker samo iz druge stranke.)

Ono najvažnije. Rohatinskom ponude ministarstvo financija pod istim uvjetom kao što mu je Račan ponudio mjesto guvernera HNBa. Samostalnost u vođenju fiskalne politike, tj. fiskalne konsolidacije. (Dobro, onda su bila dva uvjeta – samostalnost HNBa i prestanak financiranja države printanjem novca.)

Javne financije se moraju ‘hladno’ konsolidirati/reformirati i za to je nužna stručnost te minimalno političkog naboja i gađanja blatom, bar prvih godinu dana. Ne mogu zamisliti sposobniju osobu od guvernera Rohatinskog.

Naravno da su porezna politika i državna potrošnja od javnog interesa, stoga javnost mora biti vrlo informirana i aktivno participirati u reformi. O nekim potezima se ipak nema što puno diskutirati i prenemagati pregovorima sa dežurnim rentijerima. Ne sumnjam da Rohatinski može donjeti dobar plan i program, mjere i rezultate. Bolje od bilo čega što smo do sada vidjeli. Neće se svima svidjeti, no to nije ni cilj. Ako se novoj vladi to ne svidi, neka traže novog ministra financija.

4 komentara to “Treba li oporba Rohatinskog?”

 1. Možda ne bi bio loš ministar financija. Ima iskustvo i ugled. Moj komentar je isti kao kad je dolazila Dalić umjesto Šukera: ministar nema diskreciju za radikalne poteze. Ne može odlučivati gdje će se trošiti i koliko, to je zadaća Sabora. Ne može reći “moramo ukinuti tu i tu subvenciju” ili “smanjiti to i to socijalno davanje” ili “privatizirati tu i tu firmu”. A to su naši veliki problemi. E sad, ako je samo ministarstvo korumpirano (to ne znam, nisam blizu vlasti) možda može nešto učiniti da ga operativno poboljša. Ili može hedge-ati devizna zaduženja ili takve sitnice. Ne vidim što drugo može.

 2. Glasanje u Saboru nije “naš veliki problem.” Naravno da o svemu treba glasati demokratski izabrano tijelo. Ne treba nam autokratski ministar ni financija ni bilo čega drugog.

  Kažem da Rohatinskom treba dopustiti značajnu dozu diskrecije prilikom sastavljanja reformi u početnom razdoblju. Može i mora moći donositi odluke o npr. ukidanju subvencija, smanjenju mirovina svima za 100 kn, socijalnih davanja i sličnog primjera. Vlada, ako se uistinu obvezala na konoslidaciju i vjeruje u stručnost svog ministra, stati će iza njega i u Saboru gdje vlada ima većinu ruku tako će sve proći u vezi proračuna i fiskalne politike. Ne treba sam donositi radikalne poteze.

  HDZ je godinama donosio proračune i nije ni malo bilo bitno što oporba predlaže kao amandmane, ni prigovori na slabu transparentnost proračuna ili nešto treće. Dok god je HDZ imao većinu ruku u Saboru svi priračuni i rebalansi su prolazili.

 3. Sa Šimunom se slažem kad kaže da ultimativni autoritet za radikalne poteze ne počiva na ministru financija već na premijeru, no, slažem se i sa cronomyem da ministar financija ima značajnu ulogu u određivanju (konkretnog) sadržaja reformi, iliti, iako konačna odluka nije njegova, on može značajno utjecati na definiranje okvira unutar kojega se ta odluka donosi.

  Tu mislim da su primarno važni stručnost i integritet, i ne vidim bolju osobu od Rohatinskog – Viteza Reda Kune 🙂

  Stoga sekundiram ovoj ideji – Rohatinskog za ministra financija u budućoj vladi!!!

 4. Problem je sto Rohatinskog politicari ne zele. Rohatinskom je najbolja opcija da se vrati u Agrokor. Smatram da bi Rohatinski bio odlican politicar US tipa ali u HR mu nema srece. Politicari u HR me vise podsjecaju na clanove mafije, stranke na mafijaske organizacije nego na normalne stranke i politicare koje vidimo vani. Zaboga Sanader je vladinim avionom zajedno sa sefom carine svercao ukradeni novac. To vise slici Zimbabveu nego nekoj zapadnoj demokraciji u kojem je svedska ministrica dala ostavku jer je na sluzbenu karticu kupila cokoladu dok je bila u Svicarskoj.

%d blogeri kao ovaj: