Država nije kompanija

autora/ice cronomy

Zauzet još ovaj tjedan, ali ipak nisam potpuno nestao. Evo još jedan moj članka za ekipu moj-uspjeh.com portala – Država nije kompanija. Svakako pročitajte linkove u postu. Taj članka je krenuo kao reakcija na ovu “analizu.

Ne vjeruj izvoznicima ni kad darove nose ideju je poželjno dobro prožvakati, možda i dva, tri puta pročitati prije nego se skače na zaključke i ‘mentalne poštapalice’ kao zamjena za konkretnu analizu. Izvoz je bitan, ali nije sve što izvoznici misle da je dobro za njih dobro i za sve druge. Klasični primjer – vrijednost kune.

4 komentara to “Država nije kompanija”

  1. Drzava je kompleksnija od poduzeca to je sigurno ali i General Electric je sigurno kompleksniji od katedre sa profesorom i dva asistenta. Ideja da je profesor nekako sposobniji voditi drzavu od ceo GE samo zato sto navodno razumije racunovostveno A=P i zasto sto smatra da je trgovina zero sum game je jako cute. Mislio sam da smo valjda rijesili pitanje trgovine jos sa Adamom Smithom i Ricardom al cini se da to stalno iskace. Kad bi trgovina bila zero sum game onda nitko ne bi trgovao. Krugman ima svojih skeltona u ormaru isto. Moja razmisljanja se jos formiraju. Puno stvari jos pokusavam uklopiti u ono sto ja smatram ispravnim. Puno vise sam naklonjeniji austrijancima iako su me na faksu pretezno sopali keynsom. Ne kazem da ogroman priljev kapitala ne moze dovesti do trenutnog deficita trgovinske bilance pogotovo kratkorocno ali odmah iza toga sljedi obrnuta situacija i to se barem lijepo vidi u Kineskoj bilanci placanja gdje se lijepo razmjenjuju razdoblja. I slazem se vise izvoza ne mora znaciti vise poslova za USA jer FED reagira podizanjem kamatnih stopa ali USA ima veliko unutarnje trziste i do nedavno vrlo malu nezaposlenost sto bi dovelo do vece inflacije. U slucaju HR koja je mala otvorena ekonomija i 16% nezaposlenosti nekako sumnjam. Da budemo iskreni izvoznici a i ostali gospodarstvenici jaku kunu stavljaju redovito u anketama na 6,7 mjesto problema dok su birokracija i korupcija redovito među prvim problemima. Ako se cita vijesti moze se dobiti dojam da je deprecijacija sveti gral svih nasih problema sto je glupo.

  2. btw hr kao i svaki obrazovni sustav ima svoje specificnosti i razlicitosti. Diplomirani ekonomist ne znaci da hr fakulteti stancaju Krugmane vec je samo titula koju netko dobije kad zavrsi ekonomski fakultet tj. to je bila titula koju je netko dobio a danas je to bc za 3 godine i 2 za magistra. Ono sto je Krugman mi bi u hr nazvali ekonomski analiticar. Ekonomist je u hr netko tko je zavrsio ekonomski fakultet. Krugman bi bio ekonomist i ekonomski analiticar u hr a samo ekonomist u USA. Nema u hr business major, economics major itd.

  3. @Anonimno Nisi shvatio pontu Krugmanovog eseja. Ne radi s o trgovini kao “zero sum” i naravno da profesor nije ništa sposobniji voditi zemlju od biznismana. To nije ni cilj ni poruka eseja.

    @BD “samo” titula je bitna jer signalizira šta si završio i u kojoj domeni imaš neke vještine. Ne mogu svi biti u istoj košari. Razlikovanje je bitno, a nesposobnost naših sveučilišta da zovu konja ‘konj’ i klasificiraju svoj ‘proizvod’ je potpuno blesavo.

    Klasifikacija prati tehničke fakultete gdje su svi inžinjeri ovoga ili onoga, pa su sukladno tome na ekonomskim fakultetima svi ekonomisti. Dvije stvari su u tome vidljive, po meni: (i) ne znamo pravu ulogu ekonomista u društvu i (ii) ne znamo ulogu poduzetnika, menađera, itd u ekonomiji.

    Zašto sveučilišta, odjeli i poslovne škole diljem svijeta stvaraju nove obrazovne programe, diplome i titule (hint: ima veze sa tržištem rada), a hrvatska još imaju klasifikaciju iz možda 50tih, možda i ranije? Da li su uopće poslovne škole odvojeni entiteti u jednom sveučilištu?

  4. To je jednostavno tako. Cak ni tehnicki smjerovi nisu toliko dobro klasificirani koliko mislis. Svi su inzinjeri elektrotehnike bez obzira dal se radi o automatici, elektroenergetici ili racunalstvu npr. Sveucilista u HR nisu na trzistu i nemaju puno veze s trzistem rada. To je jednostavno tako i nece se tako skoro promjeniti. Inace anonomam post je bio moj.

%d blogeri kao ovaj: