Nacionalizirati banke?

autora/ice cronomy

Posegnuti za depozitima dviju najvećih hrvatskih banaka, PBZ i Zaba, bio bi očajnički potez posrnulih talijanskih banaka u slučaju bankrota Italije.

Sumnjam da bi se tako nešto moglo dogoditi zbog silnih pravnih prepreka, HNBove intervencije kao i vjerojatne intervencije EU koja bi to spriječila (pretpostavka da bi).

Ali postoji i ona “nuklearna” opcija. Na ozbiljnu prijetnju da će talijanske banke posegnuti za depozitima hrvatskih građana Vlada i Sabor bi jednostavno mogle odgovoriti nacionalizacijom banaka u stranom (talijanskom) vlasništvu.

Pitanje je, da li bi takav potez bio opravdan i legitiman? U situaciji kada su depoziti hrvatskih građana direktno ugroženi čini se kao manje nepoželjna opcija. Posljedica, primjerice u obliku štete za buduće strane investicije, bi naravno bilo. Kao i u ostalom pitanje što će hrvatska onda sa tim bankama? Ipak, mislim da bi posljedice propadanja dviju najvećih hrvatskih banaka, defacto implozija financijskog sustava u zemlji, bile još gore i dugotrajnije. Možda bi samo vjerodostojna prijetnja da se banke mogu i ‘nacionalizirati ako zatreba’ bila dovoljna?

2 komentara to “Nacionalizirati banke?”

  1. Ti depoziti su i plasirani u kredite. Drzati depozite bez plasiranja je suludo jer banka trpi kamatu i to je rashod banke. Postoji mozda neki visak likvidnosti iznad obaveznih rezervi. Ono sto se moze dogoditi je vracanje kredita majci i pritisak na kunu zbog promjena u eure ili eventualno plasiranje kredita majci ali opet HNB ima jako dobre instrumente da utjece na to od povecanja obaveznih stopa pa do uvidenja marginalnih stopa obaveznih rezervi pojedinim bankama sto je vrlo efektivno. Ovo o nacionalizaciji i povlacenjima depozita je vrlo populisticki.

  2. Što drugo nego populizam, za plašenje i smirivanje naroda.
    Ne pucaj u glasnika.
    Čudno, ali Lovrinčević je taj koji je pokrenuo ideju povlačenja depozita.

%d blogeri kao ovaj: