Why Nations Fail predavanje, zašto je Keynes relevantan i još neka čitanja

autora/ice cronomy

Za nadolazeće kišne dane.

Predavanja Acemoglu-a o Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity and Poverty.  Predavanje je bazirano na knjizi istog naziva koju svakako preporučujem iako je nisam još stigao čitati. Imam njihovu prvu knjigu Economic origins of dictatorship and democracy i bezuvjetno je preporučujem.

Nema razloga vjerovati da ovaj rad nije iste ako ne i bolje kvalitete. Nije potpuno ista tema, ali srodne i obje se bave pitanjima svih pitanja: razvoj, demokracija, prosperitet.  A čini mi se da je Why Nations Fail i pristupačnija širem čitateljstvu, sadržajno sa manje ako i išta matematike. Economic origins je prepuna modela. [Netko mi je jednom rekao da google može pronaći svašta na internetu. ;)]

(Apel izdavačima da prevedu obje knjige na hrvatski!)

Ako vam predavanje nije dosta, novi Journal of Economic Literature ima više zanimljivih i kraćih radova, što se u biti ne može reći za većinu ekonomskih magazina.

Primjerice, prije par tjedana preporučio sam knjigu Sylvie Nasar Grand Pursuit, a u novom JEL Orly Ashenfelter (predposljednji predsjednik AEA) je napisao osvrt o knjizi. Iako preporuka za knjigu još stoji jer je dobro i zabavno napisana, svakako pročitajte u osvrtu zašto Grand Pursuit nije najbolji izbor ako vas zanima povijest ekonomske misli. Robert Solow ima nešto manje pohvalan  osvrt knjige.

Obojca citiraju jedan posebno dobar, analitički i noviji rad o povijesti ekonomske misli – Agnar Sandmo Economics Evolving koju i sam imam na polici. Heilbronerov The Worldly Philosophers je i dalje klasik i odličan prvi korak u povijest ekonomske misli.

Zašto je Keynes i danas zanimljiv, možda i važan? Ne zbog General Theory, već zbog ranijeg rada The Economic Consequences of the Peace. Orly kaže,

Keynes wrote The Economic Consequences
of the Peace at just age 36, having been in
Paris for the negotiations over who paid what
in reparations at the end of World War I. In
retrospect, what he wrote seems remarkably
prescient, and relevant today for negotiations
continuing in Europe over debt problems
and fnancial integration. One could even
argue that the European problems exposed
in the First World War, and reexposed in the
Second World War, are still unsolved.

Uz to, novi JEL sadrži i osvrt još jedne knjige o kojoj je bilo mnogo rasprave Poor Economics, Abhijit Banerjee i Esther Duflo.

Za zainteresirane o ‘povijesti’ financijske krize tu su dva osvrta. Kao što autori kažu, svaki ekonomist bi trebao biti upoznat sa osnovnim događajima financijske krize 2007-09. Svatko bi trebao, ali nažalost mnogo radova je nepristupačno široj javnosti. Nasreću nisu svi, te ima i mnogo ‘ljetnog štiva’ i radova koji uspiju sažeto prikazati čak 21 knjigu o financijskoj krizi.

Getting Up to Speed on the Financial Crisis: A One-Weekend-Reader’s Guide – Gary Gorton and Andrew Metrick

Reading about the Financial Crisis: A Twenty-One-Book Review – Andrew W. Lo

Btw, ako imate problema sa pronalaženjem i pristupom ovim tekstovima u pdf formatu, samo mi pošaljite email sa apelom. Znanje želi biti slobodno.

7 komentara to “Why Nations Fail predavanje, zašto je Keynes relevantan i još neka čitanja”

  1. Hvala ti na ovom videu. Izvrsno!

  2. Hvala tebi na čitanju i gledanju.

  3. Po mom mišljenju, upravo je Economic origins… najbolja antipreporuka za Why Nations…

    Knjiga je potpuno nečitka. Igranje matematikom koje ne rezultira nikakvim uvidima. Razvojna ekonomija je s tom knjigom dotaknula dno. Why nations… nisam čitao, ali blog postovi autora su očajni.

    Sve to je samo moje mišljenje 🙂 i ne namjeravam dokazivati zašto bi bilo objektivno (nije).

  4. Ovo iznad sam ja napisao… nisam vidio da nisam ulogiran.

  5. Da, nije objektivno. Da li je previše za pitati da makar kvalificiraš svoje mišljenje, bez obzira što se ne slažemo?

Trackbacks

%d blogeri kao ovaj: