Knjiga za na plažu

autora/ice cronomy

Tražeći neku drugu knjigu koju planiram nabaviti prijazno sam se iznenadio da je knjiga Josepha Heatha Filthy Lucre prevedena na hrvatski kao Prljavo bogatstvo – Ekonomija za ljude koji mrze kapitalizam.  Jednom sam već pisao njoj, davno kad je tek izašla. Ako je prije postojala jezična prepreka, sad je nema.

Sa ovakvim podnaslovom trebala bi skakati u oči svima imalo zainteresiranim za ekonomsku problematiku i politiku. Heat, profesor filozofije na Sveučilištu Toronto (dakle ne ekonomist, što je djelomično i prednost) analizira  šest (mislim) ekonomskih politika i tvrdnji ljevice i šest desnice, dekonstruira ih, analizira i kritizira. Prof. Heat si je dao truda da ukaže na ispraznost i pogrešnost određenih mitova kapitalizma koje promoviraju obje strane politike.

Učeno, zanimljivo, a ne prezahtjevno štivo u kojem se lako možete izgubiti na plaži. Ipak pripazite da ne pocrvenite kao naslovnica.

[Zanimljivo da je naslovnica u crveno-crnoj boji što valda aludira na političku podjelu kontinentalne Europe, dok bi Sj. Američka onda trebala biti crveno-plava. Originalna naslovnica je ipak samo zelena, tj. bijela.]


One Comment to “Knjiga za na plažu”

  1. nisam uspio pročitati do kraja, već nakon par stranica sam shvatio da se uopće ne radi o nekom objektivnom pristupu analizi mitova, već subjektivnom izvrtanju teorija, i pretvaranja svojih stavova u aksiome.

    mislim kakva to objektivna knjiga o kapitalizmu počinje sa konstatacijom da slobodno tržište ne funkcionira (to je činjenica po njemu) i da je potrebna držana intervencija da uvede red (isto činjenica po njemu). Iako postoji upravo brdo činjenica koje ukazuju na suprotno (no čudim se da za niti jednu nije čuo, ah da to onda ne bi dobro se slagalo sa temom knjige, a i tržište za kontrtržišne knjige je puno bolje, još ako ubacim par kritika ljevičara to može zvučati super objektivno jer nisam iznio jednostrani stav pa mora biti da sam duboko proučio materiju).

    i onda nakon što iznese svoje mitove kao činjenice, kreće u borbu sa tuđim “mitovima” od kojih neki vjerojatno i jesu mitovi, ali kako shvatiti nekog ozbiljno tko ne uviđa niti grešku u svojem rezoniranju.

    Radi se o knjizi za plažu, ali ne bih je preporučio da ne bi netko neupućen hrpu subjektivnih gluposti i uvjerenja, shvatio kao knjigu o činjenicama jer autor prilično samouvjereno izlaže neke stavove bez ikakave rezerve da je upravo to što on priča najobičniji mit.

%d blogeri kao ovaj: