Ishod Latvije?

autora/ice cronomy

Oni koji prate Latviju znaju da se situacija (kriza, ne “samo” više recesija) mijenja gotovo pa dnevno. Najnoviji današnji događaji – u vezi smanjivanja proračunskog deficita, MMF i EK zajmova, uvjeta, valute – ne izgledaju obećavajuće i zapravo su zabrinjavajući ako uzmemo u obzir da će ishod tamo imati određenog utjecaja (npr. percepcija investitora u vezi proračuna i valute) na sve zemlje regije, na MMF i programe spasa.

Trouble in Latvia, again – (via FT Alphaville, via Reuters)

RIGA, July 15 (Reuters) – The International Monetary Fund has put forward new, difficult conditions for Latvia to receive further loans, the prime minister said on Wednesday in a further sign the Fund is being tougher than the European Commission.

Latvia has already got agreement from the European Union for a further 1.2 billion euros of funding. The IMF has yet to agree on a tranche of 200 million euros it delayed from earlier this year. The loans are part of a 7.5 billion euro rescue package. “It has to be admitted the talks are fairly difficult and the conditions the IMF are proposing are also fairly difficult,” Prime Minister Valdis Dombrovskis told public radio.

IMF imposes new conditions on Latvia – (via Edward Hugh)

The IMF/EU Commission Rift on Latvia Seems To Be Deepening – sažetak stanja u Litvi od prije dva dana isto via Edward Hugh

Slobodno stavite još linkova u vezi Latvije u komentare.

8 komentara to “Ishod Latvije?”

  1. Edwarda Hugha treba čitati s rezervom, on otvoreno navija za devalvaciju već mjesecima, kao i Nouriel Roubini, Paul Krugman i svi ostali strani analitičari. Mislim da se oni previše oslanjaju na brojke, ne poznaju situaciju na terenu.

    Puno je ozbiljnije kad devalvaciju najavi netko od “lokalnih”, nedavno je bivši švedski centralni bankar izjavio da nije pitanje hoće li Latvija devalvirati, nego kada. To je već zabrinjavajuće.

    Ne znam. Ne treba zaboraviti da su u nekoliko godina prije krize imali spektakularan rast od po 10% godišnje, niti da su sjećanja na sovjetski savez još živa. Ići će plaće dolje 10%, 20, 30… koliko treba.

    http://tinyurl.com/klzzfd

    Estonija: Swedbank forecasts that the average monthly salary will go down up to 8 pct this year, 4 pct next year, unemployment increases to up to 15 pct

    Latvija: Swedbank forecasts that in Latvia the average monthly wage drops 18 pct this year, 5 pöct next and unemployment increases to 20 pct.

    Litva: In Lithuania the average monthly wage drops 10 pct this year, 5 pct next and unemployment increases to 16 pct.

  2. Latvijski ministar gospodarstva:

    “You can measure it and there are justifiable signs that the downturn has ended and in some sectors we are coming back. Two of our traditionally largest export sectors – food production and woodprocessing – have seen increases from month to month since February. They have been able to produce more and export more.”

  3. Veselo…

    Smanjili su penzije 10% i više ne žele. Ipak, morati će.

  4. Litva digla PDV sa 19% na 21%. Još prije je bio 18%.

  5. Pardon, Latvija.

  6. Jesu uveli “harač”?

    Nego, u vezi knjiga. Nemaš ni jednu Krugmana? Ne planiraš kupiti? U sklopu onih koje su naveo da imaš, koja Krugmanova ne bi trebale nedostajati.

  7. Nisu uveli harač. Javim ako uvedu. Doduše jedno dva tjedna neću biti za kompjuterom, valjda će do tada preživjeti i bez mog nadzora 😉

    Ne, Krugmana ne namjeravam kupovati. Bacim tu i tamo oko na njegov blog, pogledam poneko predavanje i to mi je dosta. Krugman se bavi ekonomijom na makro nivou, a meni su trenutno zanimljiviji temelji.

  8. Eto… tresla se brda rodio se niš. Zadnji podaci pokazuju da se latvijski izvoz oporavio. Političari su se tamo razbahatili i sad je upitna pomoć MMF-a… i dalje je veselo, međutim, čini se da je najgore prošlo. Tečaj više nije u opasnosti. Čak i burze su na baltiku skočile 50% u zadnjih mjesec-dva!

    Baš me zanima što će reći dežurni katastrofičar Edward Hugh… zadnji post na blogu mu je od prije mjesec dana.