Mesić: Slikovito, ali neoriginalno

autora/ice cronomy

Mesić: Ako želite mačku sjeći rep, odsijecite ga odjednom

Mesić: Ne sijecite mačku rep malo pomalo nego odjednom

Zgodna ekonomska metafora predsjednika Mesića (ne znam koliko je poželjno da bude slikovita) koja se proširila na prve stranice svih portala. Ali baš nije originalna.

Milton Friedman je originator tog famoznog repa. Riječ je bila o psu, ne o mački. Poruka je išla otprilike ovako. Ako režete rep psu u komadima, dio po dio, ubiti će te psa. Ako ga odrežete odjednom, boljeti će, ali će preživiti. Poruka je to bila Čileu u vezi inflacije. Ali i u drugim komentarima kasnije je koristio psa i njegov rep. Vidi njegove komentare ovdje primjerice, u vezi Ludwiga Erharda koji je u poslijeratnoj Njemačkoj ukinuo administrativnu kontrolu cijena u Nedjelju. Najavio je dan prije. Saveznički administratori su bili odsutni na neradnu nedjelju i mjera je ostala.

I za proračun vrijedi – ili reži i konsolidiraj ili daj netkom drugome tko to može i zna. Sila rebalansa i prolongiranje samo nas više košta i boli kasnije.

Zanimljivije je da li Mesić čitao MF ili mu je netko šapnuo u uho metaforu o psu, pa je pas postao mačka? Da li metafora ima nekog drugog originatora?

Oznake: ,

5 komentara to “Mesić: Slikovito, ali neoriginalno”

 1. Mesić i M. Friedman? No chance. Ili, govoreći u životinjskim sličicama, “od toga je zdrav k’o zec od rakije” (ova nema zvučnog originatora, narodna je).
  A mislim da i oko šaptača predsjedniku za rep i mačku/psa M.F.-a nema mnogo dvojbe – Dubravko Radošević.

 2. U glavi mi je ostala jedna izreka s psom iz neke knjige a ide otprilike ovako da u ekonomiji rep mase psom a ne pas repom. 🙂

 3. Da, Radošević je najvjerojatniji “inspicijent.”

 4. Bez obzira Friedman, Radošević ili Mesić – meni je ta metfora prilčno odvratna. Tako da mi odvraća pažnju od onoga što se želi reći.

  Za kojeg bi vraga netko htio rezuckati rep bilo mački bilo psu?

  Mogao je na primjer reći i “Ne možeš istovremeno i stisnut i prdnut”…

  🙂

 5. Da, ta uistinu slikovita metafora bi vrijedila za čitavu ekonomiju. Stisnuti budžet i proširiti ekonomiju ne ide zajedno najbolje. (Ali nije nemoguće.)

  Određenim psima (pitbull) se skraćuje rep standardno.

%d blogeri kao ovaj: