Kako se ne stječe ugled

autora/ice cronomy

Jedna razljućeni komentator, među ostalim zveketanjem kaže ….

“…stasah pod palicom vrlo uglednih ekonomista, znanstvenika europskog i svjetskog glasa upravo ovdje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Radih i još uvijek radim s kolegama iz velikih europskih kompanija i budite sigurni da mi ni u jednom trenu nije nedostajalo stručnih znanja ili da se nađoh u situaciji nepoznavanja materije.”

Pošteno. Mnogo odličnih ekonomista, bankara i sposobnih managera-poduzetnika jest stasalo na EFZG. A onda kad odete na jedan od hrvatskih ili stranih (pogotovo stranih) informativnih servisa i pročitate ovo….

Akcija Indeks: 23 optužena zbog korupcije na Ekonomskom fakultetu

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu, u slučaju Indeks podignuo optužnicu protiv 23 hrvatskih državljanina. Tereti ih se za više kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, davanja i primanja mita, protuzakonitog posredovanja i poticanja na protuzakonito posredovanje, zloporabe položaja i ovlasti.

Nakon provedene istrage tijekom koje su donesene četiri presude u istrazi, optuženo je devet profesora, uključujući i bivšu predsjednicu saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dešu Mlikotin Tomić, vanjski suradnik, asistent, voditeljica referade, trojica posrednika i osmero studenata s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

… shvatite da to nije baš najbolje za ugled fakulteta, svoj zaposlenika i diplomaca. Da li je i drill u korupciji dio hrvatskog okoliša?

Znam, “ušminkani” blog je kriv. Citat dana i jedan od meni omiljenih citata:

I always cheer up immensely if an attack is particularly wounding because I think, well, if they attack one personally, it means they have not a single political argument left.

Margaret Thatcher

3 komentara to “Kako se ne stječe ugled”

 1. Mislim da je opcenito nase visoko skolstvo negdje da ne kazem gdje. Nasi fakulteti se ponasaju vise kao nekakve komore kojima je cilj maksimalno otezati novim ljudima ulazak u profesiju. Cilj postaje diploma a ne znanje, kreativnost itd.

 2. Oh-ooo! Još imamo i petlje citirati Margaret Thatcher! Skromnost nam je naravno, vrlina.
  Srećom, da Vas imamo.
  I ako zaista mislite da su sofisticiraniji oblici i kanali korupcije u Europi bolji od ovog rudarskog, prostog u RH, Vaše pravo. O američkoj korupciji ne bi uopće. Sigurno briljantna djeca američkih republikanaca koja kasnije stasaju u briljantne političke vođe samo snagom svojih umova završavaju Harvard.

  Jedno me uvijek zanimalo- kako to da se takvi Prometeji poput Vas vraćaju u ovu našu suznu hrvatsku dolinu? Ego je toliko jak ili…?

  Iako su dobri ekonomisti na EFZG rijetki, ima ih.
  I možete ih izabrati da budete njihovi studenti.
  A, evo i jednog koji nije uspio…

 3. (I btw autor teorije o crony capitalismu u RH je jedan briljantan ekonomist sa efzg. Što ste, naravno, Vi znali.)

%d blogeri kao ovaj: