Hayek intervju

autora/ice cronomy

Poduži intervju iz 1985. sa lucidnim 86 godišnjakom Friedrich A. Hayek-om.

Oznake: ,

One Comment to “Hayek intervju”

  1. Nisam pogledao do kraja, tek nekih 25 minuta, ali citao sam Hayeka, cak dosta. Hayek je jako posten mislilac, nije agresivan, pokusava razumjeti dukciju poziciju, iako ponekad s toliko strasti da gubi uvid u ogranicenja i svojeg stava.

    Kljucno je, po meni, da on distribuciju svodi na distribuciju koju provodi centralni autoritet (dakle drzava), da s time izjednacuje socijalizam, a da ispusta da se distribucija provodi i prema nekim drugim principima osim onih koje diktira informacija dobivena na osnovi profita. U analizi morala, koji Hayek ovdje spominje, on je na zalost amater, iako nesumnjivo ekstremno lucidan.

    Dok je najslavniji po knjizi Road to Serfdom, koja je ipak i najvise jedan pamflet, cijom dubinom ni sam nije bio zadovoljan, u kasnijoj fazi Hayek se posvetio istrazivanju pojava kao sto su zakon, sloboda, poredak itd. Tu on nije ponudio nista revolucionarno, nista na razini onoga iz faze kad je istrazivao ulogu znanja u drustvu, ali je ocito pokazao da cista ekonomika i kod njezinih najbriljantnijih umova ne moze bez istrazivanja socijalnog konteksta.

    Steta je za Hayeka da ga se, od onih koji ih nisu dovoljno citali, povezuje s Friedmanom, jer su drasticno razliciti. Sto ne znaci da u monetarnoj teoriji i Friedman nije otvorio neka znacajna pitanja, no preko te granice, a Friedman je bio sklon davati sudove u podrucjima u kojima ne stoji dobro, kao sto su znanstvena metoda i politika, dakle u socijalnom kontekstu Hayek je kudikamo vredniji, i uostalom puno drukciji od Fredmana. Austrijska skola vrlo snazno kritizira general equilibrium, medju prvima i svakako medju najuvjerljivijima.

    Hayekova istrazivanja treba odvojiti i od vremena u kojem su nastajala kad je centralno planiranje bilo tema, i ne treba ih svoditi samo na kritiku centralnog planiranja jer i u kritici centralnog planiranja Hayek razmislja o fundamentima s konzekvencama mimo centralnog planiranja.

%d blogeri kao ovaj: