Oporavak

autora/ice cronomy

Ne, ekonomija se baš i ne oporavlja. Ja sa oporavljam od sezonskog napada sinusitisa. Studentski bunt se očekivano počeo raspadati, jedino ffzg pokušava iscenirati oporavak.

Moram i ja kao i digresije.info bloger prije više od mjesec dana pitati šta je sad pak ovo? Poanta performansa mi izmiče. Poruka bar koda mi je nejasna. Da li je to na nekom apstraktom levelu koji ja ne mogu dohvatiti ili čisto bedasto?

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu održali su prosvjedni performans na Trgu bana Jelačića pod sloganom „Kupujmo hrvatske studente!“.

Studenti su na čelo nacrtali ‘bar kod’ čime su poručili još jednom da ‘znanje nije roba’, te su legli na trg i ‘prodavali’ se po cijeni 10.000kn

Osim što još jednom pokazivanja nesposobnosti agumentiranja, poruka je opet ista; znanje nije roba i ne žele ga izmjenjivati/trgovati za novac. Ok, to smo shvatili. Naravno, to podrazumjeva da osim što ga ne žele kupovati, ne žele ga ni prodavati. Dakle neće i ne žele prodavati poslodavcima (“za novac”) svoje znanje i specijalizirane vještine koje su stjecali i razradili tokom studija. Da li to znači rad bez plaće ili , vjerojatnije, bez premije iznad zakonskog minimalca? To valjda podrazumijeva i samozaposlenost? Razumijemo poruku, ali način na koji je ona prenešena je promašen. Loš marketing.

Podsjeća me na epizodu Seinfelda “Junk Mail” u kojoj Kramer protestira protiv poštanske usluge. Osim djelenja letaka o “zlu pošte” imao je i lutku u uniformi poštara sa vedrom preko glave. “Zašto poštar ima vedro na glavi?” pita George. “Ha? Pa jer simbolizira naše gonjenje” odgovori Kramer. “Onda … ne bi li ti trebao nositi vedro?” kaže George. Poruka je vidljiva i razumljiva, ali je očajno, nekonstruktivno i tragikomično prenesena.

Dakle, što ovaj bar kod i cijene od 10 000 kuna predstavlja?  Proizvod i njegovu cijenu? Ali nitko ‘studenta’ kao tijelo ne želi. Tijelo košta mnogo za održavati na životu. Možda zvuči grubo, ali tijelo kao tako baš se i ne cijeni i traži. Njegove sposobnosti i viještine, motoričke, a posebice umne, se cijene i traže. Ne zanima nas tijelo, već ono što ono donosi sa sobom: vještine, ideje, poduhvate, odvažnost za rizik, smjelost … znanje. No studenti nekako (zbog krivih dojmova?) misle obrnuto, pa su izgleda “odlučili” prodati tijelo za 10 000 kuna, umjesto prodavati um, znanje i viještine za 10 000 kuna na mjesec.

Da li je itko od tih studenata razmislio o tome što rade i što žele signalizirati? Žalosno je jer se radi o tobože bistrim studentima, a sve je zbrda zdola.

Oznake:

4 komentara to “Oporavak”

 1. Mojih par centi na brzinu

  – direktna demokracija

  Odlicna stvar i lijepo zvuci ali u stvarnosti ima velike mane koje se kod njih redovito pokazuju. Da je plenum tako super onda bi se dionicari sastajali svaki dan, nebi bilo CEO-a, nebi bilo vlada nego bi sve radili sabori itd. Plenum mozda je zgodan ali sa sobom nosi “galactic senate efekt“ znaci hrpe bespotrebnih rasprava, komisija, birokratiziranost, nepravovremenost, nema leadershipa, nema kontinuiteta, nema brzog odlucivanja itd…

  – opadajuci prinosi i zivotni ciklus

  Trenutno su u fazi opadanja i svaki novi dodatni dan blokade im nosi sve manje koristi za njihov cilj. Imali su priliku prije dva tjedna kad su bili na vrhuncu da iskoriste to i dalje inoviraju ali oni su po svome nastavili i sad su tu gdje jesu.

  – katastrofalan marketing

  Izjave za medije su im valjda stilske vjezbe gdje upotrijebiti sve one dugacke i prosjecnom covjeku vrlo ne razumljive rijeci uz dodatak filozofiranja ili cudni performasni. Nisu uspjeli objasniti obicnom covjeku dakle glasacu sto oni zele i kako se to njega tice mozda obasniti slusaj deda pa i tvoj unuk ce jednog dana na faks… I ne samo to nego uopce nisu razmisljali i o svojoj core potpori dakle drugim studentima kojima dolaze ispitni rokovi vec su isli u stilu nek se zrtvuju za visi cilj. Nisu nasli lica dakle stalne glasnogovornike koji ce konstantno biti prisutni u medijima i iskoristiti publicitet vec ih svaki dan mijenjaju kao prljave gace i nisu se zapitali zasto coca cola ili white house nema svaki dan drugog glasnogovornika i zasto je kontinuitet i odnos s medijima vazan.

 2. Netko mi je pričao da namjerno nemaju “medijska lica” vodstva i glasnogovornika, jer misle da bi time dali neprijatelju “mete” za diskreditiranje, pritiske i sl.

 3. Rezultat je ocit. Ne mozes nista voditi bez vodstva i ne mozes prenesti svoju poruku ako nemas osobu koja ce iskoristiti publicitet.

 4. Ma to je potpuno neregluriana rulja koja traži nešto, ali ne žele slušati tuđe argumente. Uglavnom je pokreće ekipa koja je uspjela drugima nabaciti nekakav okvir kroz kojeg sve gledaju, a ako netko nešto prigovori protiv plana, pa makar i ukaže na neefikasnost, odmah lete pritužbe da je taj partibrejker. Uglavnom, za potpuni doživljaj treba vidjeti kako FOX i Američki Republikanci odgovaraju na sve ideje Obame i Demokrata (pogotovo ako gledate sa stajališta Jona Stewarta :).

  Evo kako izgleda jedan od njihovih meetinga:

  //student A i B
  A: Oprostite, ali bliži se kraj godine, ako ne dam uvijete izgubit ću mjesto u domu i past ću godinu, a moji starci to ne mogu financijski podnjeti. A mi nismo ni blizu besplatnom školovanju.
  B: Što misliš da ja neću izgubiti mjesto u domu?
  Rulja: jeee, takojeeeee
  A: Ali na kraju ćemo se predati i nećemo ništa ostvariti.
  B: Ali moramo se boriti…
  Rulja: Takooojeeeee

  Uglavnom, dobar dio ljudi na filozofskom ne želi ići dalje s ovim štrajkom jer bi mogli ostati cijelo ljeto u klupama. S ostalih faxeva znaju da ništa neće ostvariti pa su potpisali peticiju i na tome ostali, a nama na ekonomiji su predavanja završila već u prvom tjednu štrajka pa nam se nije dalo radi ničega postponat ispite do jeseni :))))

%d blogeri kao ovaj: