Tragedija hrvatske političke ekonomije…

autora/ice cronomy

… je da je u biti nema. Za HDZ/Sanadera je sve samo pitanje preraspodijele i populističkog podilaženja kako bi očuvao socijalni mir i ostao na vlasti. Ako krenemo razmišljati o strukturi lokalne samouprave i nevoljkosti ka reformi, puno toga se može isčitati i interpretirati iz ovoga.

Dok u nizu drugih zemalja zahvaćenih ekonomskom krizom padaju vlade i raspisuju se izvanredni izbori na kojima pobjedu odnosi opozicija, HDZ na sredini Vladina mandata pobjeđuje u 14 županija.  Jedni tumače da u kriznim situacijama, kad se boje za sutrašnjicu, građani ne žele  promjene i radije biraju ostanak u poznatoj situaciji, makar ona bila i loša.

….

Osim toga, analitičari upozoravaju da je HDZ-ova Vlada vezala uz proračun golem broj ljudi, od rodilja do branitelja, koji se boje da bi mogli biti žrtve mogućeg kresanja javne potrošnje.

Dok danas, Sanader je pokazao da mu ništa ne valja i da malo razumije o alternativama i opcijama koji bi mogao iskoristiti, te izmišlja toplu vodu.

Premijer nije odolio a da ne pecne političke takmace, pa je poručio da ovo nije vrijeme za eksperimente i za stavljanje budućnosti na bubanj.

– Neće nas iz krize izvući stari i propali socijalistički recepti novih poreza, devalvacija nacionalne valute ni prijedlozi neoliberalnih skupina koje se zauzimaju za jednake poreze bogatima i siromašnima – rekao je Sanader. Umjesto takvih, kako je rekao ekstrema, Vlada je razvila model socijalno-tržišnog gospodarstva.

– Socijalno-tržišno gospodarstvo u krizi se nameće kao rješenje za reforme međunarodnog gospodarstva i za razvitak novoga tipa kapitalizma – zaključio je Sanader. Ministar gospodarstva Damir Polančec pak najavio je da će njegovo ministarstvo iz svog proračuna ove godine prvi put izbrojiti 65 milijuna kuna za pomoć izvoznicima.

Prvo. Da li je Sanaderu jasno, s obzirom na prvi citat iznad, da je on najveći socijalist?

Drugo. Ovo da je “Vlada razvila model socijalno-tržišnog gospodarstva” bode u oči. Ako su performanse posljednjih 5 godina Vladinog razvijanja socijalno-tržišnog gospodarstva ikakva indikacija, jao si ga nama sa takvim “rješenjem”. To rješenje po Sanaderu otprilike ide ovako: “tržišno” radite, investirajte i zarađujte što bolje i više možete, bez puno osnovne pomoći potpore od države, jer sami kao poduzetnici, investitori i radnici znate najbolje što? kako? i za koga?. Onda kad zaradite i privredite mi ćemo vam “socijalno” uzeti veliki dio jer sami ne znate kako i što sa tim zarađenim novcem. Mi ćemo to bolje od vas.

Uvijek ona ista stara priča da jednostavno nema zdrave alternative u Hrvatskoj.

5 komentara to “Tragedija hrvatske političke ekonomije…”

  1. Bojim se da se vlada samo i bavi PRom i prodaje maglu i da bi posljedice toga mogle biti katastrofalne. Rejting nam se snizava, Rohatinski upozorava na drugi val koji ce pogoditi realni sektor, antirecesijske mjere su zapravo PR thing nego neke ozbiljne mjere, ozbiljni problemi s likvidnoscu, nezaposlenost raste a sto je najbolje malo tko se pita sto ce biti za godinu ili dvije i sto kaze Novotny ako se ovi ne uozbilje prijeti nam stagnacija u iducih deset godina itd… Meni je ovo tragikomicno. Sindikati mastaju o 77% povecanju placa do 2015., studenti hoce besplatne skolarine, najveci problemi su nam ustase i komunisti… Kad vidim koliko se vani posvecuje paznja ekonomskim pitanjima i koliko je to vazno a valjda nama treba nesto u stilu argentinske krize pa onda ljudi mozda i nauce da je vaznija 2009. i ekonomija od 1945.

  2. Yep, potpuno se slažem s tobom BD. Nama treba kriza kao budali šamar…

  3. Najgore je kad moras uciti na svojoj kozi a ne iz tudeg iskustva.

  4. Liberalizam nije alternativa postojećoj politici. Razlika između Vlade i klasičnog liberala nije ideološka. Vlada je u potpunom slaganju s liberalima, samo joj se može prigovoriti na tempo i učinkovitost provedbe liberalnih politika. Možda ću uskoro napisati opširniji post na tu temu.

Trackbacks

%d blogeri kao ovaj: