Predavanje i debata za zainteresirane

autora/ice cronomy

Razlog ne pisanja je da sam malo odsutan, još uvijek na putovanju. Ipak, sad imam više vremena. Još prije koji dan, prije nego sam krenuo na putovanje, htio sam ukazati na održavanje poznatog Lionel Robbins memorialnog predavanja na London School of Economics. Ako vam ime ekonomista nije odmah poznato, sjetite se standardne definicije ekonomske znanosti koju ste naučili vjerojatno na prvom predavanju Osnova. Sad znate i autora te definicije. Lionel Robbins predavanje uvijek ugošćuje najrespektabilnije ekonomiste koji predaju o jednoj od najzanimljivijih i aktualnijih tema i traje nekoliko dana. Predvanje zna prerasti i u knjigu.

Ovaj put, predavanje je proizašlo iz knjige – Paul Krugman “The Return of Depression Economics”. Treći dan predavanja, koje bi ujedno trebalo biti i najzanimljivije, bi trebalo započeti skoro u isto vrijeme kad ovo pišem. Snimke prethodna dva dana možete pronaći ovdje. Krugman je na svojem blogu stavio i slides sa predavanja. Svakako pogledajte.

Oni koji preferiraju debatu o foreign aid, a sigurno ih ima, svakako pogledajte debatu koju su nedavno u Torontu održali Stephen Lewis, Paul Collier, Hernando de Soto i novo lice u debati oko vanjske pomoći Dambisa Moyo. Uvod u debatu i početni argumenti ovdje, a snimka ovdje.

9 komentara to “Predavanje i debata za zainteresirane”

 1. Preletio sam slajdove prva dv dijela na Krugmanovom blogu vec prije i kako znam za njegovu fascinaciju japanskim slučajem nije me začudilo da tu priču pretvara u paradigmu svega što se sad dogadja (ako sam dobro uočio).
  Ipak, nasmijalo me kad sam naletio na citat Lucasa:
  “The central problem of depression-prevention
  has been solved, for all practical purposes.”
  Jednom bi se valjalo pozabaviti zašto se znanstvenici uopćeupuštaju u takve zaključke, zašto uopće prognoziraju i što se poslije dogadja, pri čemu, naravno ni Krugman ne bi smio biti isključen, jer ni sam ne uspijeva odoljeti tom iskušenju.

 2. Kada je Lucas to rekao AEA (2003.) imalo je smisla, nije bilo nešto bezveze i nitko ga nije prozivao. Krugmanu to nije onda smetalo iako je već odavno bio fasciniran Japanom. Iako ovo jest najdulja recesija od VelikeD (sada već u 18. mjesecu) i dalje nismo (mislim kao cijeli svijet, jer Krugman koliko god da je svjetski osvješten za razliku od mnogih drugih američkih ekonomista ipak je primarno američki polit-ekonomski kolumnist pa redovno zaboravlja) u još jednoj velikoj depresiji i određeni standardni kontraciklični mehanizmi protiv recesije djeluju. Sporije, istina, alli to je djelomično i zbog tipične naravi i uzroka ove recesije.

  Zaključak danas zvuči kao “što je on to mislio kad je to rekao” ali recimo da je Lucas stavio svoj komentar pod prizmu normalnog pada potražnje i koliko god da je bio jak, smatrao je da bi ga monetarna politika uspijela okrenuti. Znači, nije uključivao prsnuće najvećeg mjehura nekretnina ikad (gdje je mjehur bio 2003.?) i paralelni slom financijskog sustava na jedna sasvim nov način (opet, oboje primarno u americi).

  Nego, što ćemo sa Krugmanovim ništa-nego-pristranim izjavama o deregulacijskim uzrocima financijske krize? Ofucan argument. Preaching to the quire. Political pandering. Kako hoćeš. Neke zemlje, i.e. Kanada, nikad nisu imale te regulacijske mehanizme čije razmontiranje Krugman krivi pa opet nikad nije ni došlo do ovakih financijskih dislokacija.

 3. Slusao sam prvi dio predavanja sat i pol. Zanimljivo iako u nekim stvarima malo teze ga mogu pratiti. Mislim da deregulacija nije uzrok koliko potpuni gubitak pameti i nekritickog razmisljanja menadera ukljucenih u subprime market. Minsky moment mi je odlicna stvar.

 4. Pogledao sam sva tri dijela. Odličan predavač i odlično predavanje. Hvala na linku!

 5. Hvala na odgovoru. Nema na čemu.

 6. Inače, kako nisam prije znao za tu seriju predavanja, pogledao sam malo i neke druge. Dani Rodrik se, kad čitam njegove tekstove, čini vrhunski razuman i jasan tip, ali predavanje mu je bžsčvj, mogao bi liječiti insomniju ako mu propadne karijera ekonomista 😉

  Pogledao sam dio predavanja Paula Colliera. Malo me iznenadio. Odavno smatram da je najveća greška Europljana u Africi to što nisu državne granice iscrtali po nekim prirodnim linijama (jezičnim, plemenskim… ne znam) koje bi omogućile lakše (iako možda ne bezbolno) formiranje nacionalnih država.

  Collier kaže baš to, da je nacionalizam koristan za gospodarstvo. Nisam znao da mainstream tolerira nacionalizam u bilo kojem obliku. Možda nabavim njegovu knjigu.

 7. Collier si gledao na Munk Debate ili L. Robbins Lectures?

  Uglavnom, još jedno predavanje Colliera je dostupno ovdje.
  http://hosting.epresence.tv/MUNK/1/watch/54.aspx
  Kad je nagrađen Lionel Gelber nagradom za knjigu Bottom Billion.

 8. Gledao sam na LSE. Ima još par na LSE koje ću pogledati (zapravo ne gledam sve, otvorim u tabu i slušam dok surfam :)) pa se onda bacam dalje. Ne bi bilo loše da napraviš jedan post u kojem bi pobrojao takve “repozitorije” predavanja za koje znaš, vidim da ih imaš još u rukavu 🙂

 9. A onda podcasti?
  Mislim da cu uskoro napraviti tako jedna post za par knjiga.

%d blogeri kao ovaj: