Kada će Vlada (hitro, hitno, već jednom, itd.) popraviti pravosuđe?

autora/ice cronomy

Jedan od mnogih razloga zašto je reforma i unaprijeđenje efikasnosti i isplativosti pravosuđa imperativ.

Pritom je istaknuta neodrživost daljnjeg modela oporezivanja dobitka jer i država treba snositi rizik neuspješnog pravosuđa koje ne štiti poduzetnike u ostvarenju svojih ugovornih prava. Na kraju im još taj imovinski gubitak bude oporeziv s obzirom na ozakonjenu pretpostavku da se svatko mora brinuti u naplati svojih potraživanja. Taj cinizam dolazi na vidjelo osobito sada kad progresivno raste otpis potraživanja jer ne postoji način da se dugovi naplate.

Vjerujem da je i ovaj problem dobro poznat poduzetnicima i zaposlenicima. (iz istog članka)

Profesor Jakša Barbić govorio je o slučajevima proboja odgovornosti članova društva kad poduzeće koriste za ciljeve koje inače ne bi mogli postići, kao nabavljena je imovina koja se privatno koristi kao da je njegova, a zbog toga se (zbog prezaduženosti) ne mogu platiti dobavljači. Ako vjerovnik dokaže zloporabu, vjerovnici imaju pravo zahtijevati putem suda da takve obveze članovi društva podmire

Oznake: ,

4 komentara to “Kada će Vlada (hitro, hitno, već jednom, itd.) popraviti pravosuđe?”

 1. Pravosuđe je tema svih tema. Nažalost (zapravo, na sreću) nisam imao puno osobnih iskustava sa sudovima pa ne mogu iz prve ruke reći što bih ja tu prvo mijenjao.

  Jedna stvar koja nikako nije dobra je monopol udruge odvjetnika na pružanje odvjetničkih usluga. On ima sve udžbeničke karakteristike monopola.

  Recimo, kako bi se očuvao bilo je prije nekog vremena bizarnih najava po novinama o produljenju vježbeničkog staža na 7 (!) godina. Povratak u vrijeme srednjovjekovnih cehova.

  Zatim, odvjetnici sami sebi određuju (kroz svoju udrugu) cijenu rada. Poticaji (incentives) su takvi da njima odgovara da što više puta izađu na ročište, a ne da predmet bude što prije gotov.

  Dobivam stalno mailove na tu temu od udruge JURIS PROTECTA, pa ako nekoga zanima više neka pogleda njihov sajt.

  U najmanju ruku bi trebalo ili prepustiti odvjetničke tarife tržištu ili ih ograničiti regulativom. Ovo prvo bi, s obzirom na velik broj pravnika, vjerojatno dovelo do pada cijena.

 2. Komora bi se trebala baviti samo provodenjem odvjetnickih ispita te davanjem i oduzimanjem dozvola. Trenutno se ponasaju vise kao lobisticka udruga nego kao komora. Cijene ce odrediti trziste.

 3. Komora zapravo svoj posao radi maestralno 🙂

  Jedna od jačih podvala je da razne komore (počevši od HGK) rade nešto u općem interesu. Rade u interesu svojih članova.

  Odvjetništvo je postiglo zlatni standard kojem teže svi koji se “bore protiv nereda”. Pisao sam o tome dosta na Usenetu.

 4. Dobar clanak na tu temu.

  Gajeva 4, uvučeno dvorište. Tu je Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa. Ured je osnovan Sanaderovom uredbom iz 2007., pročelnika je dobio tek u veljači 2009. Proradio nije ni do danas.

  S malih ekrana još prije tri godine nestala je nasmiješena brineta koja je predimenzioniranim crvenim škarama nemilosrdno rezala troškove gospodarstva i nepotrebne propise.

  Dobro se sjećamo premijera Ive Sanadera koji je u srpnju 2007. godine s tim istim škarama spremno pozirao fotografima i hvalio se HITROREZ-om, projektom HDZ-ove vlade koji je trebao ukinuti sve nepotrebne propise, uredbe, pravilnike i zakone.

  Osnovali su ih prije 2 godine. Još nisu ni počeli raditi.

  http://www.jutarnji.hr/magazin/clanak/art-2009,6,6,,165832.jl

%d blogeri kao ovaj: