Znaj svog guvernera

autora/ice cronomy

Branka Stipić iz Jutarnjeg donosi osobnu priču o guverneru Rohatinskom.

Obožavatelji kažu da je spasio hrvatsku ekonomiju. Kritičarima je kriv za njeno loše zdravlje jednako kao i vlada, možda čak i više, jer je on, za razliku od njih, znao i razumio. Obožavatelji, ako i ne razumiju što to Željko Rohatinski radi, vjeruju da zna što radi. Kritičari, koji razumiju što Rohatinski radi, također mu priznaju da zna što radi, samo se s tim ne slažu.

Rijetko kada je guverner centralne banke bio toliko obožavan od javnosti, iako bez punog razumjevanja o onome što radi. Da imamo guvernera u kojeg javnost ima puno povjerenje, a struka, iako razumije, ima podjeljeno mišljenje o tome što i kako guvernera radi samo potvrđuje da imamo suvremenog, neovisnog, upravitelja četvrte vlasti.

Gloria je početkom godine imala sličan tekst. (Slučajno sam naletio na članak. Nisam čitatelj Glorie. Uistinu.)

Vjerojatno najbolji članka o Rohatinskom je onaj Ratka Boškovića iz Veljače prošle godine – manje osobna a više stručnija strana dr. Rohatinskog – kada je Rohatinski počeo ‘drmati’ javnost.  No najviše su se uzdrmali političari, jer je guverner pokazao da je ne samo odličan politički taktičar, već i vrhunski praktičar “turobne znanosti.” Kredibilitet i povjerenje građana koje uživa, guvernera je zaslužio i omogućilo da se niti jedna političar više ne usudi kritizirati ili “lajati” na Rohatinskog. Zato sada ne čujemo svemoćnog Šuker koji optužuje guvernera za “širenje panike” ili klaunovski istupa nekih političara koji traže njegovu smjenu.

Preostaje jedino da Rohatinski sam napiše memoare nakon što završi njegov guvernerski posao. Bilo na kraju ovog mandata ili za 20 godina, svejedno. Ako mu javnost vjeruje toliko i obožava ga toliko je li puno za pitati da nam Željko Rohatinski zahvali jednom knjigom?

Oznake: ,

5 komentara to “Znaj svog guvernera”

  1. Ma rekao sam ja da bi najbolje bilo kad bi Rohatinski blog pisao 😉

  2. Kako nisam detaljno pratio njegov rad, sa zanimanjem ću pročitati linkove koje si priložio. Inače, održavanje tečaja stabilnim ne smatram uspjehom. S druge strane, kontraciklička politika centralne banke se, gledano unatrag, pokazala mudrom. Možda još prokomentiram kad pročitam.

  3. Zašto održavanje tečaja stabilnim (->’inflatorna’ očekivanja) nije uspijeh?

  4. Pretpostavljam da misli na devalvaciju i poticanje izvoza s time. Mislim da bi troskovi devalvacije bili puno veci nego moguci benefiti. Smeta me ideja da je devalvacija deus ex machina naseg problema s izvozom. Puno veci problemi su problemi korupcije, sudstva, javne uprave i svega ostalog sto znatno otezava poslovanje i poduzetnicki duh.

  5. Evo čitam članak pa kaže:

    “Rohatinski je hodajuća rock enciklopedija i veliki poznavatelj filma. Fan je Rolling Stonesa, “Lovca na jelene” Michaela Cimina i stripa Alan Ford.” :-)))

%d blogeri kao ovaj: