Porezna Pravda

autora/ice cronomy

Medijsko eksponiranje porezne problematike je često puta toliko površna i jednostrana da bode oči. Iznimke samo potvrđuju to pravilo. Porezna teorija i politika je sve samo ne jednostavno nabacivanje raznim vrstama poreza i poreznim stopama. Koliko god to zvučalo očito netkome tko i ne provodi većinu vremena studirajući poreznu problematiku, zamislite kako samo izgleda netkome tko to čini. (<–) Nikakvih diskusija oko efikasnosti, a rasprava oko pravednosti se svodi na “koliko visoko oporezovati najbogatije.”

Kratki video je dobar uvod u svu silu problematike optimalnih poreza. Argumenata za i protiv ima svakakvih sa svih strana (vidi video), ali kvalitetna rasprava započinje postavljanjem važnih pitanja. Počnimo sa pitanjima za što želimo uvesti ili podići poreze, za koju vrstu redistribucije, za koji društveni program, za koje javno dobro i koliko to kao građani vrednujemo. Ne pitajte, kao što je uglavnom praksa u Hrvatskoj, koliko će se proračun pokprati ili koliko visoko oporezivati bogate. Porezi nisu ‘za državu.’ To nisu glavne mjere dobrog poreznog sustava. Ako se državni proračun mora stalno krpati i ‘dopunjavati’ problem nije u porezima ili nedostatku istih. (via Mankiw, jer se on u njemu pojavljuje.)

Vodpod videos no longer available.

Porezna Pravda, posted with vodpod
Oznake:

3 komentara to “Porezna Pravda”

  1. Porezna pravda je kao i ljepota u ocima onog koji gleda. Jedino sto nam objektivno ostaje je efikasnost. To je moje misljenje anyhow. Znam koliko je problematika slozena.

    • Pravda je važna i kompleksniji koncept od one vrste pravde – udri po bogatima – koja se po hrvatskim diskusijama valja.
      Može se kvalitetno i objektivno zauzeti stav o pravdi i ne spasti na kako nam paše i kome oteti više jer ‘izgleda’ pravedno.

  2. Sam pojam pravde je nesto vrlo subjektivno. Za nekog je pravda oko za oko a za nekog oprost nakon pokajanja. Ista stvar je pojam pravednosti kod poreznih sustava. Recimo za mene je pravedan porez na dohodak kao flat tax ali siguran sam da ce hrpa ljudi iskociti i reci pa bogati imaju vise bogatsva za zastititi pa trebaju vise usluga policije, pa granicno kad gledamo onda siromasni vise placaju, itd. Ja vjerujem da je flat tax posten jer apsolutno bogatiji placaju vise ali recimo onda profesorica vjeruje da eto biblija propisuje progresivan porez za bogatije pa bogatiji trebaju i relativno placati vise. Stvar je to vise za filozofiju nego za ekonomiju. Mozda ja to gledam sve usko posto sam vise zainteresiran za financije, bankarstvo i racunovodstvo. Mislim ni kod naizgled najjednostavnijih pitanja kao da li bi svi trebali imati zdravstveno osiguranje vidimo da odgovori nisu tako jednostavni i nisu oni koje bi mozda ocekivali.

%d blogeri kao ovaj: