Obiteljsko ili Političko srebro?

autora/ice cronomy

Ideja da su kompanije u u većinskom državnom vlasništvu i upravom nekakvo obiteljsko srebro i dragulji je sasvim neutemeljena i smiješna. Nitko sa pola mozga u Hrvatskoj ne bi trebao misliti drugačije već da su te kompanije samo (jedan) izvor korupcije, političkog kadroviranja i izvlačenja sredstava poreznih obveznika.

Dva primjera.

Friščić i Jurčić se dogovorili da “Podravku ne prepuste tržištu”

“Moji zadnji razgovori s njim vezani uz Podravku su iznimno pozitivni. Jurčić mi je u više navrata rekao kako je Podravka svojevrsni dragulj koji treba i dalje brusiti te ga se ne smije prepustiti tržištu, jer ono bi nekima s drukčijim pogledima omogućilo iskreirati procese koji bi se tu mogli događati, rekao je Josip Friščić.

Što ova rečenica Friščiću točno znači, teško je znati. Ipak, valjda je svima jasno da je za Podravkine proizvode i širenje plasmana dogovor dvaju političara, Friščića i Jurčića, oko brušenja dijamanta na jednoj strani daleko “poželjnija” opcija od tržišne konkurencije na drugoj. Politički dogovorna ekonomija vs. tržišna konkurencija? Zar vi vidite dilemu?

[Zlatko Rogožar]  kaže kako stotinjak djelatnika ima nezasluženo i nerealno visoke plaće. Kako bi se to promijenilo, treba prvo izmijeniti kolektivne ugovore koji im to omogućuju. Naime, u većini slučajeva je riječ o bivšim direktorima i članovima uprava. Nakon što su smijenjeni i premješteni na druge poslove, plaće su im ostale iste jer prema kolektivnom ugovoru s 55 godina života i 15 godina staža, plaća se zaposleniku ne smije dirati.

Svima dostupno omiljeno obiteljsko srebo, HŽ. Dobar primjer kako kolektivni ugovori nisu nužno dobri za sve zaposlenike.

10 komentara to “Obiteljsko ili Političko srebro?”

 1. Katastrofa od članka. Bolje da preimenujete stranicu u Acronomy.

  Pročitajte istiniti članak o privatizaciji i biti će vam jasno:
  sites.google.com/site/financijskisustav/posljedice-privatizacije

 2. Ne znam gdje bi Podravka i trebala biti nego na trzistu?! Jurčić isto baljezga. To što je on profesor na fakultetu ne čini ga poduzetnikom sposobnim voditi Podravku.

 3. Ma prva stvar koju tu treba shvatiti da je Friščić valjda najkorumpiranija osoba na političkoj sceni i da ima svoje prste u tome da Podravka ostane javno vlasništvo i da ga nitko ne nadzire. Dokaz tomu je činjenica da je u nadzorni odbor (kojim predsjedava Jurčić) ugurao svoju liječnicu. http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/54273/Frisciceva-lijecnica-ostaje-u-NO-Podravke.html

  Jedini razlog zbog kojeg nitko još nije krenuo čačkati po HSS-u je taj što su glavni koalicijski partner HDZ-u i stoga su i glavni razlog zašto HDZ nije propao. A i Friščiću je, za razliku od Jadranke, stalo da mu nitko ne ganja ekipu iz stranke.

 4. @BD Dionica Podravke bi bila nekakva indikacija uspiješnosti Jurčićevog vođenja kompanije. Ali zarada i vrijednost kompanije nisu važni, bitno da se podravka “brusi.”

 5. Nazalost to je tako. Kad je “izbruse” do kraja vrijednost ce biti 0.

 6. Kako dva političara mogu odlučivati o sudbini Podravke.

 7. Nasi politicari su majstori u populizmu. Ja ne razumijem hr mentalitet. Umjesto da se fokusiramo prema buducnosti mi jos uvijek vodimo smijesne bitke i rasprave oko WW2 koji je zavrsio prije 66 godina, oko komunizma i kapitalizma, oko drzavnog vs privatnog vlasnistva. oko brodogradnje koja se preselila na istok itd… Ono mi zivimo u proslosti i bavimo se previse proslosti umjesto da se skoncentriramo na buducnost.

 8. Treba srediti i razjasniti prošlost, kazniti krivce i utvrditi što se dogodilo. Tek tada možemo uspješno graditi budućnost.

 9. Što je bilo bilo je. Nema nekog smislenog razjasnjavanja neceg sto se dogodilo prije 66 godina. Nema forenzickih dokaza, svjedoci i optuzenici su mrtvi ili su senilni starci. Nikad necemo srediti proslost niti cemo moci super objektivno pricati o tome dok ne prode dovoljno vremena. Takva fiksiranost prosloscu unistava nam buducnost.

 10. Vrlo je tesko razjasnjavati proslost dok su ljudi iz tog vremena jos uvijek zivi. To je easier said then done vrsta posla. Ja bi volio da ako se vec ne mozemo dogovoriti oko proslosti okrenemo buducnosti.

%d blogeri kao ovaj: