FED za Neznalice

autora/ice cronomy

Za hardcore ekonomske geekove i sve studente ekonomije/financija/biznisa.

Samo da vam na brzinu skrenem pažnju, ako već niste primjetili, na seriju predavanja Ben Bernanke-a, što bi mi nazvali guvernera FEDa,  koju je započeo ovaj tjedan na George Washington Sveučilištu. Bernanke je prije svega bio i bit će profesor ekonomije, autor udžbenika ekonomije i davno prije nego što je postao guverner FEDa, ekspert monetarne teorije/politike i Velike Depresije.

Tema je FED i Financijska Kriza. U biti je standardno predavanje o FEDu i monetarnoj politici koje sam i sam imao prilike održati. Osim naravno što ih u ovom slučaju predaje sam Ben glavnom i bradom (doslovce).

Klasično ‘američko’ predavanje traje sat i 20 minuta, sa pitanjima.  Dva video, od utorka i četvrtak su dostupna na stranicama FEDa, sa popratnim PP prezentacijama posebno da ih možete pregledati u miru svojim tempom tokom vikenda. Ipak, samo gledanje PPointa nije isto kao i odslušati čitavo predavanje. [Kladim se da sliku gore neće staviti u niti jedan slide.]

Materijal nije zahtjevan (mislim da su predavanja ipak u poslovnoj školi GWU, har har) ali svakako da i malo truda oko terminologije bi se isplatilo more. Bez ovih osnovnih znanja monetarne teorije i politike niste u dobro poziciji razumijeti događaje oko svjetske ekonomije kao ni kvalitetno komentirati iste. Dobro uloženo vrijeme. Ako imate pitanja u vezi neke teme predavanja slobodno pitajte u komentarima ili na email.

Jedna lekcija iz predavanja je primjerice kako je Kineski tečaj sličan zlatnom standardu.

8 komentara to “FED za Neznalice”

 1. Uhhh… gdje početi? Razlog zašto bi Kina mogla imati problema nije taj što je fiksirala tečaj za nešto, svejedno što (zlato, srebro, dolar…) nego baš to što ga je fiksirala za dolar. Dolar se može štampati, a zlato ne, pa je analogija između vezivanja za zlato i vezivanja za dolar koju pravi Bernanke smiješna. Koja je država u vrijeme zlatnog standarda mogla tiskati zlato?

  Drugo, Bernanke podrazumijeva da mora postojati centralna banka. Da, ukoliko bankarstvo sa djelomičnim rezervama smatramo nečim što moramo imati po svaku cijenu, onda će dolaziti do panika i nekakav stabilizator je nužan. Ali tko kaže da je ovakav bankarski sustav najbolji mogući, ili uopće poželjan?

  Ne postoji jedan zlatni standard i on kod zagovornika tržišnih rješenja ne predstavlja poziv na vraćanje u neku određenu točku u prošlosti, kao što je recimo režim iz 1905, dok nije bilo FED-a a bio je zlatni standard, ili režim iz 1915 kad imamo i zlato i FED i bullion standard, ili režim iz 1944 kad imamo posredni zlatni standard, ili nešto peto.

  Zlato je samo najvjerojatniji metal koji bi u tržišnom sustavu isplivao kao sredstvo za međunarodnu trgovinu, a možda i lokalnu trgovinu. A možda i nebi, možda bi srebro ili platina ili neki papirnati novci. Protivnici FED-a ne traže zabranu postojanja centralne banke, nego ukidanje njenog monopola i prisile. Ne traže nametanje zlata, nego prestanak zabrane zlata.

  Lijeva blogosfera je u ekstazi kako je Bernanke “razvalio zlatni standard”, mislim da je to tako napisao deLong, ali Bernanke nije dao niti jedan novi argument, to su sve stari argumenti, od kojih su neki baš bezvezni, poput onog da nema smisla premještati zlato iz jedne rupe u drugu (to je, čini mi se svojevremeno rekao Friedman i kasnije povukao) ili da zlata nema dovoljno.
  Stari argumenti, na koje je već puno puta odgovoreno.

 2. Poceo sam gledati prvi dio. Nis tesko i malo mi je presporo.

  • Odlicno. Pocetak je malo spor, mozda jer nedostaje monetarne teorije. Ali samo naprijed, ovo je uvod. Mozda se tempo poveca u zadnja dva predavanja.

 3. The WSJ blog o kineskom pegu na dolar je hillarious!
  “China is a modern example of the flaws similar to those of the gold standard, Bernanke said”

  A SAD sa svojim dugom od 15.000.000.000.000 je primjer uspjeha Feda?
  Helicopter Ben priča priče zato što mu je to posao, isto kao i Mario NaDrogi.
  Sadašnja situacija pokazuje da je Fed potpuni neuspjeh. Što se dogodilo s “mandatom za borbu protiv nezaposlenosti”? Totalna propast.
  Da li su ispunili mandat stabilnosti cijena? LOL.
  Centralne banke su neslana šala. Obično kritiziram domaće institucije ali HNB je natprosječno dobra u usporedbi s ostalima.

  Ovih dana ljudi zagovaraju monetarizaciju zlata, ali ne na način zlatnog standarda. Ali čak i umjereniji prijedlozi, recimo za uvođenje konkurencije na način da bude više banaka koje se natječu na način da svaka izdaje svoj novac, nemaju nikakve šanse za uspjeh. Naravno, zna se i zašto (a razlog je isti zbog kojeg su uvedene centralne banke).

  • Ne znam tocno o cemu vi pricate. Volio bi vam vise odgovoriti ili polemizirati ali vidim da vec sve znate a u biti se svodi se na nekakvo nepozvano blacenje osoba i teorija koje daleko vise znaju i objasnjavaju od svih nas zajedno.

   Zar je fed jedina centralna banka ciji (ne)uspijeh treba gledati? Ako je to relativno s kim je usporedujete? Sa HNBom? Usporedba nije na mjestu.

   Dualni mandat fed izvrsava dobro, bez vecih zamjerki. Naravno da se nesto moze naci za zamjeriti i da bi mozda i fed sam promjenio gledajuci unazad. Ipak, dualni mandat je jedan od tezih nego sto druge centralne banke imaju.

   Kakav javni dug sada ili smijanje oko stabilnosti cijena? Gdje ste definirali stabilnost cijena i odlucili za svih da fedovci ne znaju sto je to. Sto je stabilnost cijena onda? Koliko o fedu ovisi (ne)zaposlenost a koliko o drugim faktorima?
   (Dobra ideja za post.)

   Gdje ste se to informirali da bi izdavanje vlastitog novca od svake banke imalo dobre efekte za ekonomiju? Kome bi to trebalo pomoci? Zasto se vratiti na taj sistem? Mislite da ekonomisit ne znaju o tome i da se tako nesto nije istrazivalo?

   Prije nego citirate neke kriticare koji kritiziraju rad diamond and dybvig model razumijte ga I ne vjerujte automatski kriticarima po nekakvim trecerazrednim zurnalima.

   Postoje razlike izmedu kritika i ne slaganja sa politikom feda I paradiranja beskorisnih prastarih argumenata. I guverneri feda se ne slazu sa svim politikama I sukladno tome glasaju protiv. Ali ne bacaju blato i sto bi se reklo “potshots.”

 4. Još sam mislio dodati u vezi zlata. Zašto zlato?
  Najvjerojatnije zlato bi isplivalo, ne nešto drugi ili treće (kao bimetalizam) jer je zlato teško (ili nemoguće) replicirati.
  Zlato se ne spaja (mješa) kemijski sa drugim metalima i to je jedan od najvažnijih razloga, njegovog svojstva, zašto se zlato koristilo.

  Ne što znači “prestanak zabrane zlata”? Zlato je dostupno za kupit ga i kupiti njime što želiš, ako ga drugi žele primiti. Papirnati novac sam već polako odlazi kao sredstvo trgovine i danas je kredit to glavno sredstvo, nova monetarna ekonomija u kojoj je važnije kontrolirati kredit nego količinu novca.

  Zlatni standard je razvaljen i ako Ben nije dao neki novi argument, e pa ni zagovornici zlata nisu ništa novog ponudili niti objasnili kako bi poboljšalo ekonomsku aktivnost. Što tu vrijedi slušati i pokušati razumijeti? Ne rezultat, nego mehanizam.

 5. Ma sto Ben zna? Pogledaj videa iz 2006. kad govori da je sve u redu, nema veze sto je on Dr.sc. i sto “zna” vise od svih nas zajedno, dokaza je prije krize da mu to znanje ne pomaze bas.
  U SAD-u sa zlatom ne mozes placati poreze i nakon sto ga prodas tj. dobijes dolare moras platit porez na dobit, zbog toga zlato nije konkurentno dolaru.
  Ben je zapravo alkemicar, stimulacija ekonomije, niska nezaposlenost su danasnji kamen mudraca.

%d blogeri kao ovaj: