Jedan FDI pogon

autora/ice cronomy

Kratka nota. Početkom Lipnja sam pisao o Martini Dalić i njenom komentiranju o “puštanju stranih investitora” da odu gdje hoće van Hrvatske. (Glupo Shvaćanje Liberalizma) Pri kraju teksta sam dao jedan primjer o poteškoćama s kojima se susreću strani investitori/poduzetnici u Hrvatskoj. Rekao sam:

Tipičan primjer problema sa investiranjem u Hrvatskoj je Američki Hrvat Matt Sertić koji je prisustvovao na konferenciji. Matt je predsjednik i direktor Applied Ceramics Inc. kompanije u Kaliforniji i jedan od donora Adriatic Institutu. Govorio je malo o svom projektu i problemima na koje nailazi o otvaranju high-tech pogona u Hrvatskoj te obajsnio da je njegova investicija primarno zbog emocija i ljubavi prema domovini. “Američki Hrvati uglavnom ne ulažu u Hrvatsku sa svojim glavama, već sa srcem.” To su naši “strani” investitori koji unatoč problemima ulažu u Hrvatskoj.

Za vrijeme konferencije sponzorirane od strane Adriatic Instituta, Sertić nije otkrivao previše detalja oko svog poslovanja u Hrvatskoj, ni gdje ni kada.

No, danas se otvara njegov visokotehnološki pogon u Sisku vrijednosti oko $12 milijuna, a na svečanosti bi trebao sudjelovati i Predsjednik Mesić. Na službenim stranicama Applied Ceramics Inc. objašnjeno je da je Sisak izabran kao idealna lokacija za realizaciju naših poslovnih ciljeva u potpori našem europoskom tržištu. Nadalje, ovakvo širenje omogućava Applied Ceramics-u tržišno vodstvo sa značajnom troškovnom prednošću i dostupnosti alternativa u opskrbljivanju svjetskog tržišta poluvodiča. Još na KapitalPlus i business.hr

2 komentara to “Jedan FDI pogon”

  1. drago mi je da su to napokon otvorili, o tome sam pisao davno

    bilo bi zanimljivo usporediti početne PRove i stvarno stanje na kraju balade jer mi nije bilo jasno kako je moguće napraviti tako nisku investiciju s tako velikim projiciranim prihodom i toliko velikim brojem zaposlenih osobito u visoko tehnološkom businessu

  2. Možda su najavljivali zapošljavanje samo u rukovodstvenom i prodajnom djelu, a ne u proizvodnom. Za proizvodni dio ne znaš koliko ti treba točno ljudi dok ne vidiš kako ide potražnja za proizvodima.