Program ili Pamflet?

autora/ice cronomy

yawnPročitajte današnji članak u Magazinu (Jutarnji List) o ekonomskim programima koje HDZ i SDP nude. Gosp. Butković pokušava na jedan svježi i pohvalni način raspravljati o strankama i izborima, tako da skrene našu pažnju na gospodarske programe HDZa i SDPa, umjesto otrcanih prepucavanja i međusobnog vrijeđanja čime i jedna i druga stanka čine i smatraju glasače maloumnim . (Još jedan razloga zašto ni jedna neće dobiti moj glas) Nažalost, problem je odmah vidljiv. HDZ još uvijek nije objavio svoj ekonomski program za javnost. Navodno hoće 3.11., a do onda možemo smatrati Strateški Okvir za Razvoj njihovim programom. HNS je objavio svoj, iako malo šturasti, ali puno konkretniji i javnosti objašnjavajući od SDPovog “programa”.

Nasuprot Butkovićeom Gospodarski program SDP-a dugo je dostupan na internetu, SDP nema program već mjesecima na svom siteu. Još je u Lipnju, Dr. Kattarina Ott analizirajući gospodarske programe u magazinu Banka napisala:

Zanimljivo je da SDP, o čijem se gospodarskom programu u medijima najviše raspravljalo, na svojim internetskim stranicama gospodarskog programa ni nema. Uz puno prepreka na stranicama se može naći mnoštvo slajdova koji se često ponavljaju, deklarativni su, bombastični i više navode mane postojećeg stanja, i to na pristran i neobjektivan način, nego što nude konkretne, sveobuhvatne, utemeljene ciljeve i mjere. Osim što čini da im do gospodarstva nije mnogo stalo, izgleda da ni za informatičko društvo nisu baš najspreminiji.” (Dr. Katarina Ott, Banka, 6/2007)

Da li su spremni za info. društvo je manje bitno, no činjenica jest da onda do danas su objavili samo još jedan izborni pdf file vezan uz gospodarstvo. SDPova Nova Snaga je izborni pamflet (ili pamphlet, kako vam drago) i u nikakvom slučaju se to ne može zvati programom za bilo koju disciplinu, najmanje za najvažniju, gospodarstvo. Uz sve dr. ekonomije Jurčiće, Grčiće i Crkvence gospodarstvo i rast su obrađeni u svega 2 i pol stranice bez ikakvog detaljnijeg pristupa ili objašnjena. Zato mi je malo i čudno da Butković to naziva “gospodarskim programom.” Priča se o potencijalima raznih industrija, o nužnosti veće proizvodnje, konsolidacija brodogradnje. O svemu onome o čemu svaki student ekonomije može pričati u nedogled, no konkretnosti i dalje nema. Dalje u tekstu, Butković, ipak daje do znanja da se ovo ipak ne može uzeti za ozbiljno.

 • SDP-ov gospodarski program ne nudi, kao što smo već rekli, konkretne ciljeve ni konkretne poteze pa je utoliko teško usporediv s HDZ-ovim.
 • U SDP-ovu se gospodarskom programu privatizacija ne spominje ni u kakvom pozitivnom kontekstu, dok se strana ulaganja uopće ne spominju.
 • Ulaganja u cestovnu i željezničku infrastrukutru nisu specificirana, kao ni ulaganja u energetski sektor.
 • SDP-ov gospodarski program ne navodi nikakve konkretne mjere ekonomske politike, nego samo kaže da će “te mjere biti prilagođene i usmjerene otklanjanju zapreka za povećanje proizvodnje u pojedinim poduzećima, u svakom od pojedinih djelatnosti”.
 • … u odlomku SDP-ova programa koji se bavi porezima, uopće ne spominje porez na zaradu od dionica, dakle jedna od glavnih SDP-ovih recentnih parola, nego samo načelo da porezni obveznici trebaju plaćati porez prema ekonomskoj snazi. (Normalno da se novi porezi ne spominju u političkom Izbornom Programu.)
 • Paralelno čitanje HDZ-ova i SDP-ova gospodarskog programa pokazuje da je HDZ-ov značajno konkretniji, dok se SDP-ov doima kao materijal izrađen samo za pred-predizborno razdoblje. Neobično je što SDP nije konkretizirao svoj ekonomski program.

Neosporno je da su HDZ i HNS bolje prezentirali neke svoje ideja i da su općenito konkretniji (tj. HDZ će biti kad 3.11. izađe program) od SDP. (U programima koje nude, ne govorimo o djelima) Ovo što SDP sada ima nije program već parole programa. Kad bi htjeli razmotriti i usporediti nešto konkretnije od gospodarskog programa SDPa, trebamo proći kroz njihove najave i konkretna obećanja u pojedinim područjima; mirovine, industrija, zdravstvo. (Koliko obećanja mogu biti konkretna u izborno vrijeme anyway?)

Drugim riječima, porezni novac će se bacati na sve i svašta bez konkretnih objašnjenja i programa u većini slučajeva, tako da se sve bazira na većoj državnoj potrošnji. (jednom sam pisao o tome) Takav prociklična fiskalna politika ide kontra potrebe za fisklanim obuzdavanjem kako bi se stegnula potražnja i pripremilo ekonomiju za “meko sljetanje”. Saniranje dugova bez kvalitetnih reformi u zdravstvu i brodogradnji postići će malo. Primjetite da je riječ samo o saniranju, bez objašnjenja koliko i kako će se investirati u pojedine grane. I Toni Blair, o kojem Hrvatska ljevica voli pričati, bi našao ovakve programe dosadnim i zjevao na konvenciji. Ja se nadam da će SDP ipak izaći sa konkretnim programom koji tjedan prije izbora i uozbiljiti se, (možda u Opatiji na Savjetovanju ekonomista, ionako se više politizira nego debatira tamo) no vrijeme ističe, a čini se da im je za napisati 2,5 stranice o gospodarstvu trebalo više od 3 mjeseca. O sanaciji i trošenju poreznog novca zajedno sa razno raznim vrijednostima mogu i ja pisati, no to ne znači da zaslužujem pobjedu na izborima ili da znam šta radim.

7 komentara to “Program ili Pamflet?”

 1. A sve je tako k’o što kažeš :-(((. Žalosno. HDZovci korumpirani do srži, a SDPovci nesposobni i sa zastarjelim idejama.

  Loše nam se piše …

 2. Mda. Izgleda da je ono sto mi se cinilo kao dasak neceg novog – mislim na SDP-ovu ranu najavu postojanja ekonomskog programa – ipak izjalovilo.
  U principu ne vjerujem bombasticnim najavama vladajucih stranaka, pogotovo kad su u prethodnom mandatu imale vecinu i mogle provesti sto su htjele. Ali kad oporba na izbore izlazi bez jasnih programa – to je pretuzno.

 3. Exactly. Izgleda da nas stranke još uvijek smatraju nespremnim za ozbiljne, konkretne programe i najave u gospodarstvu. 😦

 4. zanimljivo mi je sto se u HDZ-ovom programu najvise isticu gradevinski zahvati poput autocesta, kanala Dunav-Sava, zeljeznicke pruge i slicno, sto je nastavak njihove utvrdene prakse iz devedesetih tj. polaganja kamena temeljaca. Logicno mi je da gospodarski program nije u stanju napraviti niti jedna politicka stranka jer to nije njihov primarni cilj, za to nisu osposobljeni niti materijalno niti kadrovski; programe bi trebali izradivati ekonomski instituti, fakulteti ili slicne institucije, a stranke bi ih trebale modelirati, moderirati, oblikovati i provoditi u djelo…
  Neovisno o nastupajucoj predizbornoj kampanji, moj ce glas ici SDP-u, po meni kvalitetnijim kadrovima koje su predstavili…

 5. Nema nista lose u izgradnji infrastrukture ako je isplativo pogotovo sto recimo luka Rijeka treba nizinsku prugu da se moze razvijati. Meni nije logicno da SDP sa toliko “kvalitetnih” kadrova i sa dr. ekonomije ne moze napraviti pristojan gospodarski program vec obicni pamflet. Ove 2 stranice mogu i ja napisat.

 6. čitam fantastičan tekst, Josepha E. Stiglitza, ne tako zanimljiva naslova: “Zaposlenost, socijalna pravda i društveno blagostanje” izdan u zborniku radova pravnog fakulteta “SOCIJALNA DRŽAVA U 21.STOLJEĆU – PRIVID ILI STVARNOST?” (uredio: Siniša Zrinščak) i mogu vam reći kako je tekst odličan. Čista i argumetirana kritika neoklasičnog ekonomskog modela u koji nas guraju, obje stranke, i ostali međunarodni faktori i tsl., i to prema autoru potpuno neopravdano. predlažem vam da ga pročitate..slučajno sam naletjela na ovaj blog tražeći definiciju pojma “prociklična fiskalna politika”..ali kad sam već tu..nisam mogla odoljeti…

 7. Slobodno nemoj odoljeti još puta. 🙂
  Hvala na preporukama za čitanje. Naslov nije pretjerano zanimljiv jer ukazuje na velike pristranosti u analizi, što automatski postavlja upitnik kao ozbiljan akademski rad, tj. zadire u domene izvan same pozitivne analize, normativno analizira problem i predlaže normativno riješenje na svom Greenwald-Stiglitz teoremu. Uostalom, to se sve vidi i po “jačini” publikacije u kojoj je rad objavljen.
  Stiglitz na to ima pravo, ali to ne znaci da je u pravu, da se svi slažu sa njime ili da ono što predlaže je dovoljno praktično/realno.

%d blogeri kao ovaj: