Mobitel na povoljan kredit….ili…leasing

autora/ice cronomy

Evo još malo o poreznim prijedlozima, nadovezano na “kakademske”, ali odnosi se na bilo čije slične prijedloge povećanja poreznog opterećenja. Iako su samo teoretski a neki i iz maloumlja predlagani i vjerojatno (nadamo se) nikada neće zaživjeti ne mogu se maknuti od ovakvih diskusija jer su toliko iritirajuće.

“Dr. Sandra Krtalić s pulskog Fakulteta ekonomije i turizma sugerirala je da se uvedu i neke nove trošarine, poput trošarina na mobitele ili na igraće karte.”

Neću skakati na neke silne zaključke iz samo jedne rečenice. No malo sam pogledao okolo i nisam pronašao neke dublje argumente i ciljeve za ovaj prijedlog. Lako moguće je da će potrošaći biti pogođeni višim trošarinama koje će se preliti u više cijene mobitela. Zašto treba uvesti nove trošarine? Zašto predlagatelji tih mjera ne objasne javnosti s kojim ciljem treba uvoziti nove trošarine? A poreze na svu vrstu privatnog vlasništva, pa čak i pasa??

Kad se kupuje novi auto u Hrvatskoj, kupe se efektivno dva. Jedan za državu, drugi za sebe. Silne carine, trošarine, prirezi i onda još pdv na sve uvezene aute… Sav taj državni grabež primorava potrošače i poduzetnike da podižu veće kredite kako bi kupili novi auto i poboljšali svoj standard života. Naravno, posljedica je većih domaćih kredita i cijena leasinga i veća vanjska zaduženost, umjesto smanjenje krajnjih cijena automobila koje bi potaknule i uzimanje manjih zajmova i veličinu leasinga i tako olakšalo rast vanjskog duga.

Ali ne! Lakše je ići linijom manjeg otpora i kriviti privatnu “potrošačku megalomaniju i neracionalnost” i banke koje sve to financijraju, umjesto da država olakša privatni sektor od poreza i “davanja” (glupo ime! Tko to želi DAVATI svoju zaradu?? Recite namet gospodo!) i time pomogne financijsku situaciju građana. Potrošači, koji imaju osobni interes poboljšati standard života su krivi jer imaju neracionalne zahtjeve, “nikako” neuka država koja drži cijene puno višim sa silnim porezima i nametima. Dal ćemo morati uskoro dizati kredit i za mobitele, kao što se uzimaju za ostalu kućnu elektroniku?

Hrvatska ne proizvodi aute ako niste znali. A ne proizvodi ni mobitele. Znaći uvođenje nekakvih trošarina na mobitele ne bi služilo nikakvoj protekcionističkoj svrsi u RH. (Ne da bih ni to odobravao) Da li bi te trošarine bile uveden usporedo sa smanjenjem nekih drugih ili drugih carina? Ovisno koliko bi se smanjile carine i trošarine a povećale druge, da li bi se našli na istom ili čak gorem, kao što je prošla reforma carina i trošarina napravila za određene proizvode (vidi članak).

Uglavnom, ne vidim neki razlog u trenutnoj situaciji za dodatnim poreznim opterećenjima, a definitivno smatram da je javnost protiv ideje da za njih netko drugi kroji što je pravedno. Nepravedno je da oni koji nisu izabrani i odgovorni javnosti kroje javnu fiskalnu politiku i reformu. Hrvatska se treba usmjeriti ozbiljno, iskreno i stručno ka diskusiji o razvoju pomoću odterećenju gospodarstva.

One Comment to “Mobitel na povoljan kredit….ili…leasing”

  1. Da li će se moći ipak uzeti mobitel na kredit?

%d blogeri kao ovaj: