Ususret New Hampshire glasovanju

autora/ice cronomy

demoPretpostavljam da pratite, neki više, neki manje, pred-predsjedničke izbore u Americi, da ste upućeni manje više u par glavnih kandidata. Ameri u državi New Hampshire danas glasuju za Republikanskog i Demokratskog kandidata za Predsjednika. Mala država, ali značajna. 4 od 7 koji su pobjedili u NH su postali i predsjednici. Sigurno nešto što Hillary ne želi čuti pošto je za čitavih 10% iza Obame u zadnjem ispitivanju javnog mišljenja. Ne samo da zaostaje u istraživanjima javnosti, već i na web kladionicama o vjerojatnosti nominacije (tržištu predviđanja ili “predictions market” jer uopće neznam kako to nazvati na hrvatskom a da ne zvuči glupo) Hillary zaostaje a Obama je gotovo pa apsolutni favorit za pobjednika u NH. Ovakav fallout Hillary je počeo nakon glasova u Iowi gdje su oboje postigli lošije od očekivanih rezultata. Do onda, Hillary je solidno vodila u NH tokom cijele prošle godine, a samo tjedan dana prije vodila je za čitavih 17%.

repubRoomney je u boljoj poziciji na Republikanskoj strani gdje zaostaje samo 1% za favoritom McCainom koji je ipak u težoj situaciji od očekivane jer može izgubiti glasove zbog Roomenya ili pak nezavisne glasove (koji mogu glasati za koga žele u odnosu na Iowu i kojih ima više od Demokrata i Republikanca zajedno) koji bi dali glas Obami.

Najveće zanimanje je pak za Hillary i da li će opet izgubiti. WSJ danas piše da, pošto je Obama veliki favorit (u još bjelijoj državi od Iowe), pitanje je samo za kolliko će ona izgubiti. Ukoliko izgubi sa velikom razlikom, neki Demokrati (senatori uglavnom) navodno lobiraju da se povuće iz utrke kako bi mogli dati svoju podršku mlađem i manje iskusnom Obami. Hillary još uvijek vodi Obamu u senatorskim nominacijama 10-2 no Senatori nisu djelili podrške iz poštovanja prema senatorima Dodd i Biden. Clintonova strategija traženja rane nominacije na osnovu izbora u prvim državama i visoke nacionalne popularnosti je sada gotovo pa i propala. New Hampshire je trebao biti firewall za Hillary ukoliko izgubi Iowu, koji bi zadržao druge kandidate. To je sada izgubljna strategija. Upravo je NH primary postavio Billa na predsjednički put. Hillary je u još lošijoj poziciji nego što izgleda. Dan nakon NH, ugostiteljski sindikat u Nevadi (Culinary Union, najveći i najvažniji sindikat u Nevadi) će objaviti svoju potporu koja će, očekuje se, ići Obami. Tako bi on mogao glatko pobjediti 19. Siječnja i u toj državi. Tjedan dana kasnije, primary je u S. Carolini koju Clintonova kampanja misli jednostavno predati pošto je izgubila značajnu podršku velike Afričko-Američke populacije u toj državi. Naravno, oni će svoj glasi dati Obami nakon njegove pobjede u Iowi i danas vjerojatno u NH. Jedino što je sigurno za nju je da će pobjediti u Michiganu.

Hillary je potučena do koljena u Iowi i čini se u NH, ali nije potpuno vani. Strategija kampanje će se promjeniti. Već jest dobrim djelom, od poruke, vrijednosti, napada pa i same odjeće i muzike. Jučer je Hillary i plakala kako bi pokazala da ipak ima osjećaje. Glavnu potporu za nominaciju Hillary traži 5. Veljače kada čak 21 država izlazi na izbore. Do onda Iowa će je pratiti kao jedan veliki minus, a danas bi to moglo biti dva minusa. Ipak nije sve izgubljeno. Momentum Obame znaći i da će napadi na njegov račun biti veći. Republikanci već gledaju na Obamu kao mogućeg suparničkog kandidata što znači da će ga žešće napadati, a što nitko do sada u biti nije. Ukoliko se on pokaže slabijim u obrani Demokrati će se lako okrenuti na njega birnući da neće pobjediti kad je najbitnije, u Studenom, i Hillary je nazad u igri.

polls

One Comment to “Ususret New Hampshire glasovanju”

  1. Izgleda da su ankete u New Hapmshireu ipak bile pogrešne :-)))

    A trka će sad biti još zanimljivija …

%d blogeri kao ovaj: