Hrvatski Misery Index

autora/ice cronomy

Misery Index je jednostavan sažetak ekonomskog stanja u zemlji. Index je zbroj stope nezaposlenosti i stope inflacije. Ako se bilo koji od ta dva pokazatelja (ili oba u isto vrijeme) povećaju “misery” (jad, bijeda na Hrvatskom) građana raste. Veća nezaposlenost i sve viša inflacija pogoršavaju ekonomsko i društveno stanje u zemlji. Index i termin je prvi pokrenuo Arthur Okun, ekonomski savjetnik predsjednika Johnsona u 60tima. Robert Barro, sa Harvarda, je kasnije proširio definiciju indexa i uključio više faktora koji pridonose povećanju/smanjenju indexa. Osim povećanja inflacije i nezaposlenosti, index će se pogoršati ako dugoročna kamatna stopa (dobar pokazatelj buduće inflacije) poraste i ako je ekonomski rast ispod dugogodišnjeg prosjeka.

Ja sam za sada napravio jednostavniju verziju indexa – zbroj nezaposlenosti i inflacije u proteklih 9 godina (gdje se vidi pad, tj. poboljšanje) te mjesečni index od 11. 2006. do danas. Na mjesečnoj razini vidi se znatno pogoršanje indexa u posljednjih 3 mjeseca, kao posljedica povećane stope inflacije. Usporedbe radi, američki misery index za Siječanj 2008. je 9.18, a najgori ikad od 21.98 je bio u Lipnju 1980.

1misery

2misery


2 komentara to “Hrvatski Misery Index”

  1. Večeras sam sasvim slučajno naletio na ovoj blog i moram priznati da sam se iznimno oduševio. Liberterian koji čita Nouriel-ov blog, svaka čast kolega. S veseljem ću pročitati bivše postove i naravno pratiti blog dalje.

    Ne znam jel zaslužuje ‘mighty’ Mish Shedlock mjesto na vašoj listi blogova. Mene jako razveseli i on 🙂

    http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/

  2. Hvala na pohvalama. ‘
    Imam obojcu u rss feedu ali ih ne čitam baš toliko redovno. Trebao bi update-ati i english blogroll.

%d blogeri kao ovaj: