Ja, meštar od bale

autora/ice cronomy

…. i tako, ja sam se odlučio palo pisati o nogometu. Devet godina lopte u nogama me valjda kvalificira sa nešto znanja, makar za nešto trkljarija. Teško je pisati neke postove o nekakvim ekon-posebnijim temama tokom Eura. (I to kakvog Eura!) Koga to zanima.

Nikad nismo imali veće šanse postići značajni uspijeh, čak ni ’98. Sad, da li je to baš tako?

Klasično pitanje je da li smo mi uistinu toliko dobri i sposobni ili su jednostavno drugi slabiji? Da li su oni igrali slabo i mi iskorištavali slabosti, ili smo mi bili bolji? Njemačka se predstavljala od samog početka kao 1. favorit, pa kad smo mi pobjedili Njemačku ispada da smo nekakvo iznenađenje i otkriva nas kao favorita. (Do onda smo bili pritajeni favorit.) To bi značilo da smo mi iznenadili Njemačku, a ne da smo jedna od nogometnih sila Europe. Ali mi nismo iznenadili Njemačku, mi smo je nadigrali i sposobnost da to učinimo nije trebala iznenaditi nitkog. Vjerujem da je ovaj put bilo legitimno za očekivati pobjedu Hrvatske, za razliku od ’98 kad je Hrvatska maestralno pobjedila legitimnog favorita. Hrvatska je sada realno mogla pobjediti Njemačku, očekivala se pobjeda i to je jednostavno napravila. Naravno takvo “politički nekorektno” objašnjenje nećete čuti od stožera ili naših novinara, no to ne znači da nije ispravan.

Ne znam zašto se ovu današnju Njemačku na početku Eura smatralo tolikim favoritom. Zato jer je Njemačka pa kao mora biti favorit? Ali igrom i općenito prezentacijom to nije pokazala. Hrvatska jest. Dobro, protiv Austrije smo slabije igrali, labavo na nogama, pali još u prvom poluvremenu. Ali, protiv jakih, favorita ili prvih na ljestvici i najslabije ekipe uvijek igraju bolje, uvijek grizu, uvijek se žele dokazati. Očito to neki sportski novinari nisu nikad naučili ili iskusili. (Sjetimo se članaka o slabosti Austrije prije početka Eura.) Suprotno vrijedi za favorite – oni krenu lakše, bez velike nervoze i sa većom dozom samopouzdanja, pogotovo ako se gol postigne očekivano brzo. Ponekad previše samopouzdanja rezultira iznenadnim gubitkom. Ali to se nije dogodilo Hrvatskoj. Očekivala se pobjeda protiv najslabijih, ali se znalo da neće doći sama po sebi. Austrija je grizla više od očekivanog, Hrvatska je pobjedila kao favorit. Uostalom sreća prati najbolje i kad im ne ide.

Sve ovo oko Njemačke jer bi na nju opet mogli nabasati u polufinalu.

Realno je za očekivati pobjedu nad Turskom, klasa smo iznad njih i očekivani favoriti čak i za naslov. Valjda je svima jasno sada kako uz Nizozemsku, Hrvatska je najsigurniji favorit. Da li je apsolutni ili relatvini? Kao treći je vjerojatno Portugal ili Španjolska. Da, ćuti ćemo službeni korektni govor kako su Turci dobri, čvrsti i nepredvidljivi, te kako ih se ne može otpisati kao laku prepreku. No ti i takvi argumetni nisu laskavi i za pobjedu nad Hrvatskom dovoljni. Ipak treba biti više od dobar i “divlji” za poraziti Hrvatsku. Koliko ljudi u javnosti i koliko stručnjaka bi diglo ruku da je pobjeda Turske realna? U Hrvatskoj i široj Europi, objektivno govoreći, vjerojatno nitko. U Turskoj, netko bi, ali malo njih ako je ocjenjivanje isključivo objektivno. Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da javnost vidi Hrvatsku u polufinalu. Ali to je i dvosjekli mač. Opet ulazimo u utakmicu kao favoriti, opet imamo underdoga koji će gristi protiv favorita. Što je slabiji protivnik, veći je pritisak na leđima da moramo pobjediti. Priče kako je četvrtfinale bio cilj više ne zadovoljavaju. Mene nekako zabrinjavao Portugal, ali mislim da i njih sada možemo dobiti. Jedino Nizozemska ostaje kao apsolutni favorit. Ulazak u finale zadovoljava, a mogući poraz od Nizozemske je jedino što bi bilo legitimno, na šta nitko ne bi mogao prigovoriti našima.

Znaći, moja prognoza, prolazimo Tursku, a da li ćemo na Njemačku ili Portugal znati ćemo u četvrtak. Da li ćemo onda opet proći Njemačku?

Jedan podatak bi možda moga zabrinuti. Zašto je Njemačka favorit otkriva i zanimljivost cijene nafte ovog ljeta. Najme, 6.Lipnja cijena nafte je skočila za $10.75, što je najveći postotni skok od Lipnja 1996. Tog ljeta je Njemačka (ako ste slučajno zaboravili) osvojila Europsko prvenstvo. Da li će i ovog?

%d blogeri kao ovaj: