Evo ti ga na

autora/ice cronomy

MMF je “blagoslovio” primjereni rebalans i “impresioniranodlučnošću Vlade da spriječi utjecaj globalne krize otišao iz Hrvatske. Naslovi su to novinarskih izvještaja sa medijske konferencije MMFovaca.

Sad je samo pitanje vremena kad će Vlada i iskoristit ovu “ocjenu” i besramnim spinom pretvoriti je u MMFove hvalospjev i “eto vidite da i MMF odobrava politiku i hvali poteze naše (HDZove) Vlade.” Vlada mora iskoristiti moment za spin brzo, jer službeno izvješće ove konzultacije će ubrzo i izaći i neke druge, ne toliko pozitivne poruke MMFa koje se već duže vrijeme, ali pogotovo sada, potiskuju od ove iste Vlade izaći će na vidjelo. Iscprnija ocjena stanja, i to ne samo za sljedećih par mjeseci, umjesto par pridjeva će biti u izvješću. Vlada ima dovoljno razuma pa neće reći da nam teče med i mlijeko samo zato jer je MMF zadovoljan, ali će se detalji za koje se ne želi čuti i koji se kose sa politikom neinventivnog, rastrošnog populizma ignorirati. Stoga, stroga kontrola potrošnje je sada dobro došla, ali čim se bolja vremena vrate i proračun počne puniti, javna potrošnja će samo nastaviti bujati kao što je i dosada.Do nove krize, do nove panike.

Tako, iako se i na konferenciji moglo ukratko čuti, sada neće biti govora o neefikasnom (skupom i nekvalitetnom) javnom sektoru, nužnosti reforme javnih usluga i dugoročnom fiskalnom problemu/deficitu. (Što vodi na pitanje što će se rezati prilikom drugog rebalansa koji i MMF očekuje (?))

Nije trebalo očekivati da će MMF iznjeti lošu ocjenu i pokuditi Vladu – za to nema nekih razloga odmah nakon koliko-toliko korisnog rebalansa, a i bilo bi kontra-produktivno za zemlju kojoj treba “Good Housekeeping” pečat kako bi uspiješno refinancirala dugove. Sve je to igra psihologije. MMFu naravno nije bitno koja stranaka provodi rebalans već da li je nešto korisno postignuto u vezi likvidnosti, da li će biti utjecaja na očekivanja i pouzdanje da ne dođe do “odljeva” ili će pak MMF morati spašavati situaciju. U kratkom roku poruka je da je postignuto, a u dužem razdoblju uvijek isti problemi čekaju iza ugla.


One Trackback to “Evo ti ga na”

%d blogeri kao ovaj: