Drugačiji pogledi

autora/ice cronomy

Andras Horvai je optimističan i blag u ocjeni Vladinog programa oporavka. Misli da je dijagnoza dobro postavljena, trebamo biti zadovoljni da se program provodi i da se ne radi o domaćoj krizi. (“Da nije bilo krize, Hrvatska bi vjerojatno i dalje imala priliku razvijati se po više-manje starom modelu.”)

Željko Ivanković u novoj Banci pak ima drugačije mišljenje. Reforme o kojima se razgovara su mit. Program ima mnoge nedostatke i nedorečenosti, Vlada nije dovoljno ozbiljna te povrh svega javnost ” slabo vjeruju u reforme, da je uopće riječ o reformama,…”

Oznake: ,

4 komentara to “Drugačiji pogledi”

 1. Andras Horvai vodi ured Svjetske banke u hr pa onda mora biti prema javnosti diplomat a iza zatvorenih vrata moze reci vladi sto stvarno misli.

 2. Andrasov intervju je kao da sam ga ja pisao. Hrvatska je homogena i (dijelom zato) poprilično politički stabilna zemlja.

  Naprasni odlazak premijera nije prouzročio čak ni izvaredne izbore. Nimalo malen krizni porez je donesen i proveden bez većih potresa.

  Iskreno sumnjam da postoji mnogo zemalja na svijetu gdje je moguće tako lako smanjiti svima neto primanja za 3% (dakle raspoloživi dohodak duplo).

  Zato mislim da nije vjerojatan grčki scenarij bankrota države. Kad zagusti, stisnuti ćemo se. Onoliko koliko bude trebalo, jer sve je bolje od Jugoslavije…

  To mi nije drago. Drago mi je što smo bolji od Bosne ili Kosova (gdje je Andras prije radio i zbog čega nas gleda kao relativno uspješne) ali nije mi drago to što je ova situacija dugoročno održiva. Redistributivnu državu hrvatskog tipa smatram nepravednom i rado bih vidio radikalne poteze. Međutim, oni nisu vjerojatni. Kraj povjesti, na neki način.

 3. Moram priznati da mi se clanak jako svida.

%d blogeri kao ovaj: