Tužno i zabrinjavajuće

autora/ice cronomy

Rebalans proračuna je tuga i čemer. Vlada je uglavnom najveći krivac za ovakav ‘nikakav’ rebalans jer je kao ‘legitimno’ izabrana vlast izgubila kontrolu nad javnim financijama, političku volju i kapacitet za jedini pravi rebalans na rashodovnoj strani. Iako je glavni upravitelj javnih financija za sve socioekonomske grupe, ona je tu zadaću odlučila djeliti sa raznim “socijalnim partnerima.” Rezultat zastoja u kojem se sada našla je jasan, ali i poguban.

Ali nije to ni zabrinjavajuće ni tužno, već samo proizvod takvog koalicijsko-sindikalno-interesnog upravljanja proračunom gdje su određene interesne grupe, ne baš najslabije, sa strateškom retorikom prenapuhale socijalnu komponentu svakog mogućeg reza, reforme, racionalizacije i sličnog pokušaja unaprijeđenja fiskalne situacije. Njihov cilj je bio samo zaštiti vlastite interese. Bojazni Vlade o rezovima kao “poljubcu smrti” su neopravdani. Da li itko od političara zna da ta konvencionalna hipoteza, kako drastični rezovi su “poljubac smrti” i vode u izborni porez uopće nije istinita, tj. za nju nema dokaza?

Ono što je zabrinjavajuće pa i jadno (da se ne ustručavam) je da likovi poput Ribića i sličnih sa njihovim blesavim, trećerazrednim argumentima i idejama dobivaju više pažnje i konkretne misli od jednog Rohatinskog.

Uistinu, da li će ova Vlada i općenito hrvatska politika uključujući i oporbu, ozbiljnije i sa strahom uzimati ideje Ribića, Matijaševića itd., ili Rohatinskog? Šta je bolje za zemlju?

4 komentara to “Tužno i zabrinjavajuće”

  1. Ribic me vise poceo zivcirati od filozofa Kulica.

  2. Otkud ideja da je Kulic filozof? Zato sto on to kaze?! Diplomirao ekonomiju, magistrirao ekonomiju, doktorirao na Politickim naukama (dakle vjerojatnije ekonomiju nego filozofiju, ali nigdje ne pise sta je tema). Postoktorski studij na ekonomiji u SAD. Radi na Ekonomskom institutu i pise nevidjene gluposti i sad je on filozof. U Hrvatskoj filozofi šute i to <im je i pametnije jer ionako nemaju što pametno reći, ali ekonomisti neprestano seru – Babić, Novotny i Ribić koji je takodjer diplomirao ekonomiju.

  3. A ne može biti ni ekonomist kad sam kaže da su idioti, a on to nije. Ali radi u ekonomskom institutu sa tim “idiotima.” Valjda njima ne smeta taj njegov odnos.

  4. Babic i Novotny kad god ih cujem kazu vrlo pametne stvari s kojima se ja slazem.

%d blogeri kao ovaj: