Re:MMF

autora/ice cronomy

MMF se zaziva iz krivih razloga. Razlozi koje je Marko Rakar nabrojao i elaborirao u načelu stoje, ali gledaju na samo jednu dimenziju problema javnih financija u Hrvatskoj – ekonomsku. Istina, osim jeftinijih MMFovih kredita, pritisak za rezove i reforme poboljšao bi stanje proračuna, deficita te možda i šire ekonomske uvjete u zemlji. Ekonomska konsolidacija javnih financija bila bi implementirana. Ako je to baš što želimo i moramo.

Ali, pošto je proračun kako Škegro voli reći “izraz ukupnosti ne samo gospodarskih nego i svih drugih politika i sustava društvenih vrijednosti”,
tako ekonomska konsolidacija javnih financija koju bi nam MMF dostavio nije dovoljno rješenje niti najveći problem. Ono što nam MMF neće dostaviti je politička konsolidacija javnih financija. Ekonomska stabilizacija mora biti paralelno praćena sa političkom konsolidacijom moći. Ukratko, politička polariziranost raznih interesnih grupacija, društvenih skupina i slabog političkog vrha onemogućava ekonomsku stabilizaciju. Ako vam se to čini samo kao jasno, već poznato, stanje stvari onda bi i sljedeći, logičan korak trebao biti jasan. Netko mora postati dominantan. Teret reformi neće biti podjednako raspodjeljen već će slabije grupe podnjeti veći teret/trošak. MMF se time neće baviti. Javni službenici? Sindikati? Umirovljenici? Poljoprivrednici? Subvencionaši? Zaposlenici državnih tvrtki? Tko?

4 komentara to “Re:MMF”

 1. ne zazivam ja MMF zato što smatram da nam je on nužan ili zato što nam je detault neizbježan nego zato što smatram da je MMF eksterni politički faktor koji bi nas primorao na reforme koje bi sami morali napraviti

  dakle, MMF ne zato što je nužan, nego zato što postojeća vlast nije sposobna napraviti rezove koji su nam potrebni

 2. ja bih rekao da je možda ono na što Cronomy cilja upravo činjenica da je MMF “eksterni” politički faktor!

  s mrakom i veleštovanim G-newsom (vječnim zazivateljem MMF-a 😉 se apsolutno slažem da je, kako sada stvari stoje, MMF jedina mogućnost za provođenje reformi.

  no problem koji ja tu vidim je što ukoliko su reforme eksterno nametnute, čim prođe najgora kriza, odmah se vraćamo na sve po starom!

  nažalost, s obzirom na potpunu nesposobnost naših političara za formuliranje bilo kakve vizije koja bi short term pain učinila tolerabilnim kroz nadu u bolju budućnost, bojim se da je MMF ipak jedina opcija 😦

 3. Da, Zvone, ali MMF ne može sam od sebe doći. Kao eksterni faktor utjecao bi na promjenu ponašanja glavnih aktera u javnim financijama, ali tko će ih iz te ekipe zvati? Postojeća vlast nije sposobna, ali baš zato neće sklopiti aranžman sa MMFom, jer bi to bilo priznanje da ne znaju i ne mogu.

  Ova vlada neće. Nova vlada nakon izbora (pa da su i privremeni) neće jer će ići na pobjedu sa “mi znamo bolje.”
  Vlada bi trebala pozvati MMF jer je Vlada nemoćna politički konsolidirati/riješiti javne financije.

 4. Ja mislim da će priča biti ista kao zadnji put – HDZ će izgubiti izbore i onda će SDP, htjeo ne htjeo morati vaditi kestenje iz vatre i naprosto pozvati MMF jer neće biti drugog izbora.

  A onda će ih na HDZovci opet deset godina prozivati da su “smanjivali rodiljne naknade”!!!

%d blogeri kao ovaj: